Rita Reys: Live in Carré!

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Sinds 1960 mag Rita Reys zich officieel Europe's first lady of Jazz noemen en die naam draagt ze met trots. Tot op de dag van vandaag weet ze haar publiek te boeien met haar gratie, haar unieke timing en legendarische performance. Ze is al 82 (!) jaar, maar op het podium lijkt ze eerder pas 28. Ze is één met de muziek en met haar muzikanten, swingt er stevig op los en ze straalt! Want het podium is haar domein, haar thuis, haar leven...

Rita Reys werd op 21 december 1924 geboren te Rotterdam en de muziek is haar met de paplepel ingegoten. Ze is de dochter van een violist/dirigent en thuis groeide ze daarom op met klassieke muziek. Zingen deed ze ook al op jonge leeftijd en ze won vele daarmee talentenjachten. In 1943 werd ze geïntroduceerd in de jazz-scene door jazzdrummer Wessel Ilcken. Ze vond in hem tevens een geliefde, maar een nog grotere liefde in de jazz. Binnen no time was ze welbekend in Amsterdam en verre omstreken en ook Europa lonkte naar haar. Al toerend trokken ze Europa door en tussendoor namen ze ook enkele albums op. In 1956 haalde producer George Avakian haar ook naar de Verenigde Staten, waar ze alom geliefd werd. Dankzij haar uitmuntende performance en verdiensten in de jazzmuziek schopte ze het in 1980 zelfs tot Ereburger van New Orleans.

Afbeelding verwijderd door redactie

Na de Verenigde Staten volgden Duitsland en Frankrijk ook en in Nederland trad ze steeds vaker op met het Pim Jacobs Trio. Pim Jacobs en zij trouwden uiteindelijk in 1960 met elkaar en hun Marriage in Jazz haalde wereldwijd alle voorpagina's. Haar leven kende tot 1985 eigenlijk alleen maar ups tot ze in dat jaar getroffen werd door borstkanker. Ze overleefde de ziekte en beleefde een sterke comeback in een uitverkocht Concertgebouw te Amsterdam. In de jaren hierna hield ze zich vooral bezig met het opnemen van albums en optredens in Nederland. Haar tour ter ere van haar zeventigste verjaardag werd gecancelled omdat in 1995 ook bij Pim kanker werd geconstateerd. Hij overleed helaas een jaar later op 61-jarige leeftijd. In 2004 droeg Rita de cd "Beautiful Love - A tribute to Pim Jacobs" op aan haar echtgenoot, met wie ze 36 jaar van haar leven samen was.

Rita Reys heeft maar liefst 17 keer opgetreden op het North Sea Jazz Festival en is daarom alleen al een levende legende te noemen. Met deze dvd legt ze daar nog maar eens de nadruk op. Het Koninklijk Theater Carré stond letterlijk op zijn kop van deze geweldige zangeres en Rita Reys' zwager en bassist Ruud Jacobs speelde natuurlijk ook mee. Hun samenwerking duurt nu al meer dan 50 jaar; een unicum! Rita zingt nog altijd als een nachtegaal en ze straalt zoveel liefde voor de muziek uit dat je er kippenvel van krijgt. Het is soms net alsof je in de zaal zit... Vele nummers die zij ten gehore brengt heeft ze nog nooit live gezongen tijdens een concert, en daarmee bewijst ze dat ze écht de beste is. Deze dvd is een echte aanrader voor eenieder die van jazz houdt en een prachtig eerbetoon aan Europe's first lady of Jazz en een zeer bijzondere vrouw: Rita Reys.

Op de dvd brengt ze zeventien nummers ter gehore en ook de hand-out van de Edison Award staat erop als bonus. Tevens zit bij deze dvd een bonuscd met vijf nummers van het concert.

Afbeelding verwijderd door redactie
Rita Reys
Live in Carré
Dvd: 74 minuten
Bonuscd: 19 minuten en 51 seconden
Label:
Adviesprijs: 20,99 euro

Bestel goedkoper online!

Rita Reys-Live In Carre