Tori's Posse

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Er is heel wat research vooraf gegaan aan dit negende studioalbum van Tori Amos. Alle vijf personages hebben een totaal eigen stijl. Deze stijlen zijn perfect uitgewerkt, en niet alleen binnen de muziek. De personages zijn zo 'echt' dat ze allemaal een eigen 'blog' hebben waar ook daadwerkelijk op geschreven wordt. Elk personage heeft ook een groot deel van een Griekse god of godin in zich, en met zijn vijven vormen ze een complete vrouw.

Isabel vertegenwoordigt Artemis van de Griekse goden en is vooral 'Historical'. Op het album bevinden zich een vijftal nummers die gezongen worden door haar. Het eerste nummer op het album heet Yo George en is ook het eerste nummer van Isabel. Je kunt al bijna raden over wie het gaat? George Bush. In dit nummer vraagt ze zich af waar het fout is gegaan met Amerika. Na een wat vrolijker Mr. Bad Man eindigt ze met het nummer Dark Side of the Sun , wat dienst doet als een anti-oorlog nummer.


Clyde staat voor de godin Persephone en het cd-boekje geeft haar de naam 'Clitorides' mee. Het is een personage dat veel heeft meegemaakt en dit is ook terug te horen in haar nummers. Haar nummers zijn veelal dramatisch en groots. Bouncing of Clouds, Girl Dissapearing en Roosterspur Brigde gaan allemaal over verschillende soorten van verlies.

Pip heeft volgens Tori Amos veel weg van Athena. Daarnaast is ze waarschijnlijk het meest extreme en donkere personage. Ze krijgt de naam 'Experitorial'. Ze is niet bang om mensen te confronteren, en dat doet ze dan ook met haar teksten. Teenage Hustling heeft een vrolijke melodie, maar laat je tegelijkertijd ook weten dat er niet te spotten valt met Pip.

Santa is afgeleid van Aphrodite en daarnaast krijgt ze de naam 'Sanatorium' mee. Het is een echt meisjes-meisje. Persoonlijk vind ik haar nummers erg popperig, zoals Programmable Soda. Af en toe wordt het bijna sprookjesachtig als je luistert naar Secret Spell. Ik houd ervan. Santa sluit af met het nummer Dragon, wat tevens ook het laatste nummer op de cd is. Een rustig nummer wat naar mijn idee erg goed bij het sprookjesachtige past.


Tori zelf lijkt het meest op de goden Demeter en Dionysus. Daarnaast krijgt ze de naam 'Terra-tories'. Haar eerste nummer op de cd is Big Wheel. Een erg aanstekelijk nummer waarmee de website ook opent. Father's Son heeft op het eerste gezicht een erg bekende melodie, het lijkt namelijk erg op Riders on the Storm van The Doors. Het nummer zelf heeft waarschijnlijk te maken met haar echte leven, Tori is de dochter van een dominee.

American Doll Posse is een cd die weer helemaal in de stijl van Tori Amos past, omdat de nummers die niet vanzelfsprekend zijn, maar ook echt een bedoeling hebben. Ook zingt ze in een aantal nummers over de huidige politieke situatie in Amerika, wat sinds een tijd vaker terug te horen is op albums van verschillende artiesten. Wat ook het leuke is van dit album, is dat het mee gaat met het internettijdperk. Elk personage komt geheel tot leven door de vijf totaal verschillende blogs die aan het album gekoppeld zijn. And last but not least, het album bevat in totaal 23 nummers, iets waar ik erg blij mee ben, want ik kan er geen genoeg van krijgen. Het leuke is ook dat de nummers van de personages door elkaar staan en geen terugkomende volgorde hebben. Dit maakt het album des te meer verrassend.

Tori Amos start op 28 mei met haar wereldtournee in Rome. Op zondag 3 juni staat ze in de HMH in Amsterdam.

Tori Amos
American Doll Posse
Speelduur: 1 uur, 18 minuten en 42 seconden.
Label: Sony BMG
Adviesprijs: 19,99 euro

Bestel goedkoper online!

American Doll Posse
Tori Amos