Het Testament: vertrouwd recept

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

De receptuur is vertrouwd: men neme een aanstormende held (mannelijk), een geheim genootschap, een machtige groep vijanden en een mooie vrouw. Mix het geheel door elkaar, doe wat research naar vervlogen tijden en zie daar: een nieuwe thriler is geboren. En het wordt gekocht. Spannende boeken en pageturners vliegen als warme broodjes over de toonbank. En terecht, want het is heerlijk om weg te dromen in een fictieve wereld en de tijd aan je voorbij te laten glijden. Maar Het Testament is geen boek dat je in een dag uit hebt.

Speurtocht

In Het Testament volgt Braverman Shaw (Bravo) zijn overleden vader Dexter Shaw op en moet het eeuwenoude testament van Christus veilig weten te stellen. Dexter was lid van de Haute Cour, de hoge raad van de Orde gnostische observanten en beschermers van het testament van Jezus van Nazareth. De Orde moet het uit handen zien te houden van de Ridders van St. Clemens. Bravo heeft de hulp van zijn 'gardiaan' Jenny Logan. Getraind door zijn vader toen die nog leefde, gaat Bravo met Jenny op speurtocht om het testament te vinden. Daarbij moet hij talloze teksten decoderen om de speurtocht voort te kunnen zetten.

Slechte vertaling

De vaak slechte vertaling van het boek is een doorn in het oog. Het begint al met alles wat 'voor den dag' gehaald wordt, een woordkeuze die niet erg van deze tijd is en erg opvallend is. Omdat het zo opvalt, zie je ook hoe vaak het gebruikt wordt. Daarnaast zijn er nog talloze voorbeelden kromme vertalingen. Zo gaat het soms over 'christenheid' in plaats van 'christendom', worden in gevechten de 'zonnevlechten' van de personen geraakt, enzovoort, enzovoort.

Complex web

In ruim 500 bladzijden weet Van Lustbader een complex web te spinnen van personen die Bravo op zijn tocht tegenkomt. Als alwetende lezer weet je eerder dan Bravo wie te vertrouwen is en natuurlijk zijn dat anderen dan hij zou willen vertrouwen. Dat maakt het spannend, maar wel erg ingewikkeld, daarom is het soms lastig om je aandacht erbij te houden. Er spelen zoveel karakters mee in dit verhaal dat je soms de draad een beetje kwijtraakt. Hij reist van Amerika naar Parijs naar Turkije, heeft een halfblinde zus in Amerika en in elk werelddeel wel een aantal belangrijke mensen, die dus soms helemaal niet te vertrouwen zijn. Bovendien zitten er ook paginalange religieuze achtergronden in.

In de geest van Ludlum

De Amerkiaan Eric van Lustbader heeft talloze internationale bestsellers op zijn naam staan. Zijn boeken zijn in meer dan twintig talen vertaald. Zijn voorlaatste boek schreef hij in de geest van collega-thrillerschrijver Robert Ludlum die in 2001 overleed en heet Het Bourne Testament. Een van de grootste successen van Van Lustbader is De Ninja.

Ondanks de minpunten is het toch een goed boek. Zeker als je het in het Engels leest. Het is een klassiek verhaal over goed en kwaad, over vertrouwen en liefde. In kleine flashbacks krijg je een goed beeld over de persoon die Bravo is, maar leer je ook zijn tegenspeelster Jenny goed kennen. Toch was het boek misschien beter geweest als het iets minder verhaallijnen zou bevatten en als het iets minder bladzijden zou tellen. Nu is het wel een erg grote brok om te verhapstukken.

Eric van Lustbader
Het Testament
538 bladzijden
Uitgeverij: AW Bruna
ISBN: 978 90 229 9247 0
Adviesprijs: 19,95 euro

Bestel Online!

Het testament
Lustbader, E. Van & Lustbader, E.V.