Tarzan, een spetterende musical

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Wie kent het verhaal van Tarzan nou niet? Het babytje dat werd achtergelaten in de jungle, nadat zijn ouders waren omgebracht door een panter. Opgevoed door een gorilla die net haar zoontje verloren heeft. In de uitgave van All Story Magazine oktober 1912 liet Edgar Rice Burroughs de wereld kennismaken met Tarzan en sindsdien heeft Tarzan een glansrijke carrière doorlopen. Er zijn 26 officiële romans en 44 speelfilms aan Tarzan gewijd. En in 2006 ging de musical Tarzan, geproduceerd door Disney Theatrical Productions, op Broadway in première om op 15 april gevolgd te worden door Nederland.

De casting van de rol voor deze musical had een speciaal tintje. Een talentenjacht, uitgezonden op televisie, moest de juiste Tarzan opleveren. Na een spannende periode werd Ron Link met een overweldigend aantal stemmen gekozen. Phil Collins, schrijver van tekst en muziek voor deze musical, was zeer te spreken over deze keuze en die van de andere rollen. Met zo'n cast als Tarzan heeft zit je gebeiteld. Musicalsterren als Chantal Janzen (o.a. Beauty & the Beast), Chaira Borderslee (o.a. Aida) en Jeroen Phaff (o.a. Jesus Christ Superstar) hebben de grote rollen in deze musical.

Afbeelding verwijderd door redactie

Op het moment dat je de zaal in loopt, waan je je al op een schip op de open zee. Geluiden van zeemeeuwen en de wind, niets ontbreekt. Het is zelfs rustgevend. Zelfs zo rustgevend dat het begin van de musical je met een knal wakker maakt. Vanaf dat moment ervaar je dat de verhalen over de fantastische special effects niet gelogen zijn. Ongelooflijk wat ze kunnen doen met 'een paar' bungee-touwen, licht en geluid. De opening is ijzersterk. De musical besteedt relatief weinig aandacht aan het gevecht tussen de ouders van Tarzan en de tijger, maar vanaf het moment dat moeder-gorilla Kala (Chaira Borderslee) Tarzan in haar armen neemt begint het verhaal pas goed.

Phil Collins heeft fantastisch werk afgeleverd met de meeslepende muziek. Het nummer Als de maan bij de sterren waar Kala en Korchak afscheid nemen roerde me bijna tot tranen. Maar de acteurs en actrices krijgen ook punten voor hun spel. Korchak (Jeroen Phaff) is angstaanjagend in zijn rol als woedende zilverrug en Tark (Clayton Peroti) is fenomenaal wanneer hij ondersteboven hangend aan een liaan de hoogste noten loepzuiver zingt.

Afbeelding verwijderd door redactie

Maar ook de opbloeiende liefde tussen Tarzan (Ron Link) en Jane (Chantal Janzen) voel je tot in de zaal. Ragfijn zingen ze samen het nummer Voor het eerst. Even vergeet je dat je in een zaal vol met mensen zit en waan je je ook in de jungle, terwijl je getuige bent van de oprechte liefde tussen twee mensen. Ron Link is de grote verrassing van deze musical. Hij zingt fantastisch en zet de perfecte Tarzan neer. Daarnaast zwaait hij aan lianen door de hele zaal alsof het geen moeite kost.

Tarzan is een musical waar alles in terugkomt. Chantal Janzen zet een ontzettend grappige Jane neer en Ron Link is een oer-aantrekkelijke man. Tarzan is een musical die je gezien moet hebben!


Afbeelding verwijderd door redactie
Tarzan
Circustheater Scheveningen
Speelt elke avond van de week, met uitzondering van maandag
Op zaterdag en zondag ook matinee
Prijzen variëren tussen 29 en 79 euro