Luisteren naar Wieteke

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Wieteke van Dort kennen we allemaal als actrice, cabaretière en zangeres. In diverse kinderprogramma's was ze te zien geweest, maar de meeste bekendheid wierf ze met haar Nederland-Indische personage Tante Lien in de Late Lien Schow. Van Dort werd geboren in Surabaja in het toen door Japan bezette Nederlands-Indië. Toen ze op veertienjarige leeftijd in Nederland was, werd door Soekarno het buitenlands bezit genationaliseerd en bleef ze met haar familie noodgedwongen in Nederland.

Over de jaren voor haar vertrek naar Nederland vertelt ze in Kind in Surabaja. Het is eigenlijk een kinderboek, met leuke verhalen voor kinderen vanaf vier jaar. Maar ook volwassenen zullen genieten van dit luisterboek. Op ontroerende wijze vertelt ze namelijk de verhalen uit 1948, in het naoorlogse Nederlands-Indië waar velen zo'n heimwee naar hebben. Ze duikt terug in haar kleutertijd en verwondert zich over de warmte, de schoonheid en de zuiverheid van haar geboorteland.

Als je naar het boek luistert, snap je waarom Van Dort een opleiding voor kleuterleidster volgde toen ze niet toegelaten werd op de toneelacademie. Ze vertelt de verhalen schitterend. Niet op monotone toon, maar met veel emotie en met gebruik van achtergrondgeluiden. Zo hoor je bijvoorbeeld de regen. Al luisterend waan je je zo ook in het Indonesië van die tijd, zeker als ze ook nog eens stemmetjes na gaat doen van mensen. Er zitten hele leuke verhaaltjes bij, bijvoorbeeld over het moment dat Wieteke als klein kind de sieraden van oma aan had toen ze naar het toilet ging. Eén van de oorbellen viel zo in haar plas. Dit is natuurlijk hilarisch voor de kleinsten, maar ook voor volwassenen. Op zo'n moment denk je toch terug aan die moment uit je kleutertijd dat je zelf zulke stommiteiten uithaalde.

Kind in Surabaja betekent 4 uur en 25 minuten genieten van de mooiste verhalen. Ik leg 'm in ieder geval in mijn auto, zodat ik een verhaaltje kan luisteren als ik weer eens in de file sta.

Afbeelding verwijderd door redactie

Wieteke van Dort
Kind in Surabaja
Luisterduur: 4 uur en 25 minuten (4CD)
Uitgeverij: De Fontein
ISBN10: 9026122934 | ISBN13: 9789026122934
Adviesprijs: 16,95 euro


Bestel hier online!
Kind in Surabaja luisterboek<br>W. van Dort
Kind in Surabaja luisterboek
W. van Dort