Not a happy end

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Jane Austen is verreweg de meest bejubelde auteur van Engeland. Een vrouw die het waagde romans te schrijven, werd in haar tijd - we spreken over eind achtiende eeuw - verguisd. Een meisje moest zich maar schikken en het hebben van een eigen mening was al helemaal uit den boze. In de prachtige verhalen Pride & Prejudice, Sense & Sensibility en Emma brengt Jane de liefde tot leven. Die sluimert onder het oppervlak, maar ondanks de nodige tegenslagen, krijgen de hoofdpersonen uiteindelijk altijd waar ze van dromen. Helaas liep het leven voor Jane anders, de door haar zo bejubelde liefde ging aan haar deur voorbij. Toch kreeg ze het voor elkaar deze te beschrijven, alsof ze haar in al haar facetten zelf had ervaren.

Becoming Jane vertelt het verhaal van de jonge Jane Austen, maar is niet geheel historisch verantwoord. Alle elementen uit haar eigen - verfilmde - romans komen wederom aan bod. De stijve adel, de bedillerige moeder die alleen maar op geld uit is, de intelligente, misdeelde zusters en de 'foute' man die na allerlei misverstanden toch de prins op het witte paard blijkt.

Afbeelding verwijderd door redactie

Anne Hathaway (The Devil Wears Prada) als Jane en James McAvoy (The Last King of Scotland) als Tom Lefroy vormen een prachtig paar. Ze moeten even op gang komen, maar halverwege de film is er geen speld meer tussen te krijgen: die twee horen bij elkaar. Naast hen doet een uitstekende Engelse cast zijn uiterste best om de film naar een hoger niveau te tillen. Becoming Jane is ook absoluut onderhoudend, romantisch ook. En tragisch. Maar de verhalen die Jane bedacht zijn origineler en interessanter dan het - vermeende - leven van de schrijfster zelf. Haar persoonlijke tegenslag leverde haar de inspiratie voor haar latere werk op, maar de verfilmingen daarvan gaan allemaal te veel op elkaar lijken. Helaas is Becoming Jane in zijn soort geen uitschieter, vooral niet omdat het door Jane zo gekoesterde happy end ontbreekt.

Afbeelding verwijderd door redactie

Becoming Jane
Met o.a. Anne Hathaway, James McAvoy, Maggie Smith
Regisseur: Julien Jarrold
Tijd: 120 minuten
Adviesleeftijd: 6 jaar
Vanaf 16 augustus in de bioscoop