Chef de cuisine onder de ratten

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Na filmtoppers als Toy Story, Finding Nemo en Cars kon een nieuwe samenwerking tussen Disney en Pixar natuurlijk niet uitblijven. Voor dit nieuwe avontuur nemen ze ons mee naar de culinaire hoofdstad van Frankrijk, Parijs. Daar probeert een rat te overleven in een vijfsterrenrestaurant als... kok.

Remy, een rat met grote dromen, wil ooit Chef de Cuisine worden. Zijn grote voorbeeld is de chefkok Auguste Gusteau. Zijn broer neemt Remy zoals hij is, maar zijn vader waardeert zijn kwaliteiten niet. Dat levert een voortdurende strijd op. Op dezelfde dag dat hij hoort dat Gusteau is overleden raakt hij gescheiden van zijn familie. En dan moet hij zien te overleven in Parijs.


Hij ontmoet Linguini, een slungelige jongen die ook alleen op de wereld is. Een jongen zonder enig talent voor koken. En zo gaan de jongen zonder kooktalent en de rat mét kooktalent samenwerken. Het zal een samenwerking worden die hen allebei veel zal leren over vriendschap en familie.

Een typisch Disney-verhaal. Veel clichés die nogal voor de hand liggen. Maar het is in zo'n hilarisch jasje gegoten dat je de preken vergeet. Want wat een grappige film. Het is zo goed gemaakt dat het zelfs voor volwassenen leuk is, ondanks dat veel mensen denken dat een dergelijke film alléén voor kinderen is. Het tegendeel is waar. Meerdere malen zat ik hardop te lachen en ik was zeker niet de enige in de zaal.


De film heeft vaart en heeft, ondanks dat het lijkt dat je al weet wat er gebeuren gaat, toch veel onverwachte wendingen. Wederom prachtig gemaakt en zoals altijd bij Dinseyfilms zijn de figuren om 'op te eten'. Mijn rattenfobie was helemaal voorbij en ik wil ook graag een Remy hebben. Al was het alleen maar omdat ik niet kan koken. Het is het dreamteam dus opnieuw gelukt. Zelfs dieren die beschouwd worden als eng en onhygiënisch zijn na het zien van deze film knuffelbaar. Sterker nog, de film is zo knap gemaakt dat ik gewoon honger kreeg, zo goed zag het eten eruit.

De film is nu al een klassieker en bij uitstek geschikt voor een regenachtig dagje in de vakantie of een leuk avondje uit. In de Engelse versie van Ratatouille hebben onder andere Brian Dennehy (ook bekend van Tommy Boy) en Brad Garrett (bekend van Everybody loves Raymond) hun stemmen geleend voor deze film. In de Nederlandstalige versie hoor je de stemmen van Michiel Huisman en Jeroen van Koningsbrugge.


Disney / Pixar
Ratatouille
Geschikt voor: alle leeftijden
Vanaf 1 augustus in de bioscoop