Hairspray: John Travolta in drag

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
Hairspray

breekt in Amerika alle records en stootte zelfs Grease van de troon als grootste muziekfilmsucces uit de geschiedenis. En dat is niet voor het eerst. In 1988 werd de er al een Hairsprayfilm uitgebracht, met niemand minder dan Ricki Lake in de hoofdrol. Ook in het theater deed deze musical het bijzonder goed. Bijna 20 jaar na het verschijnen van de eerste versie knalt Hairspray opnieuw van het doek. Met niemand minder dan John Travolta in de onnavolgbare rol van de voluptueuze Edna, de moeder van Tracy.

Afbeelding verwijderd door redactie Afbeelding verwijderd door redactie Afbeelding verwijderd door redactie

Een relatief jonge en onbekende cast - hoofdrolspeelster Nikki Blonsky debuteert met Hairspray - wordt ondersteund door de groten der aarde. Michelle Pfeiffer is adembenemend mooi als producer Velma von Tussle, die haar dochter Amber tegen elke prijs in beeld wil hebben. Dat Pfeiffer kon zingen, liet ze al horen in Grease II en The Prince Of Egypt. Dat doet ze niet onverdienstelijk, maar het dansen kan ze beter laten. Daarin lijkt ze zich duidelijk niet op haar gemak te voelen.

Dit in tegenstelling tot de totaal getransformeerde John Travolta. Als de moddervette moeder Edna weet hij zich juist dansend staande te houden; dan is hij bijzonder geloofwaardig als vrouw. Echter, de vrouwelijke maniertjes waarmee hij acteert, zijn soms zo over de top dat hij weer gewoon een man in een vrouwenpak wordt. Daarentegen is het samenspel met 'echtgenoot' Christopher Walken hilarisch schattig. De laatste kan helemaal niet dansen en zingen, maar de lol spat er vanaf. Samen zijn ze een briljant liefdespaar en laten ze het publiek vergeten dat Edna eigenlijk geen vrouw is.

Afbeelding verwijderd door redactie

Hairspray

is een spetterende film vol geweldige danspartijen en zang. De 'zwarte' gemeenschap swingt de blanken zonder enige moeite het beeld uit. Niet alleen in het verhaal, maar ook op het scherm zelf. Wat een vuur en wat een kracht. De overduidelijke moraal: 'ieder gelijke kansen, het maakt niet uit hoe je er uit ziet' staat natuurlijk centraal, maar wordt niet hinderlijk gebracht. De boodschap wordt uitstekend gemengd met het enthousiasme van de cast en de opzwepende muziek.

Afbeelding verwijderd door redactie

Hairspray
Met o.a. John Travolta, Michelle Pfeiffer, Christopher Walken, Nikki Blonsky
Regisseur: Adam Shankman
Tijd: 110 minuten
Adviesleeftijd: alle leeftijden
Vanaf 30 augustus in de bioscoop