Keihard!

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
Paid

verhaalt over de harde Amsterdamse onderwereld. Michel (Murilo Benício) heeft genoeg van het moorden en wil zijn wapen voorgoed wegleggen. Tot hij door zijn criminele 'vader' wordt opgeroepen om in Amsterdam nog één klus te klaren. Hij stemt in, maar maakt een grove fout. Hij vermoordt de verkeerde man, die een vriend van de kingpin van de internationale drugswereld blijkt te zijn. Bovendien wordt hij verliefd op de charmante callgirl Paula die volgens mondelinge overeenkomst alleen 'de vrouw' van kingpin Rudi Dancer mag zijn. Als klap op de vuurpijl doodt Michel tijdens een actie een klein jongetje niet. Dit alles resulteert in een vlijmscherp spel waarbij Michel en Paula met het jongetje proberen te ontsnappen uit de handen van Rudi en de onderwereld.

Afbeelding verwijderd door redactie Afbeelding verwijderd door redactie

Keihard en romantisch is Paid zeker. Flink veel geschiet en grove moorden worden niet uit de weg gegaan. Gelijktijdig speelt romantiek een grote rol. Toch zou ik de film niet zozeer als een thriller definiëren. Een thriller hoort naar mijn idee 'enger' te zijn. Paid bezorgde me nauwelijks angst en niet veel spanning. Het is eerder een harde actiefilm. Weliswaar met een ietwat diepere betekenis, maar desondanks raakte de film mij niet meer dan een doorgaanse crime.

Afbeelding verwijderd door redactie Afbeelding verwijderd door redactie

Aan het acteerwerk van de hoofdrolspelers heeft het in ieder geval niet gelegen. Murilo Benício is één van de meest populaire film- en televisiesterren van Brazilië en dat is te begrijpen. Niet alleen is hij aangenaam om naar de kijken, maar ook weet hij gevoel in zijn rol te leggen. Anne Charrier die Paula speelt, zou heel goed de nieuwe Penelope Cruz kunnen zijn. Niet alleen qua uitstraling, maar ook qua acteertalent. Tom Conti is als de charismatische Rudi Dancer geniaal. En er is zelfs een rolletje weggelegd voor Tygo Gernandt. Maar om hem te zien schitteren kun je beter Van God Los huren.


Afbeelding verwijderd door redactie
Paid
Met o.a. Anne Charrier, Murilo Benício en Tom Conti
Regisseur: Laurence Lamers
Tijd: 91 minuten
Vanaf 2 augustus in Het Ketelhuis (Amsterdam) en Lantaren/Venster (Rotterdam)