Een Elvis-box om te koesteren... (+ WIN!)

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Er zijn al zoveel boeken over Elvis verschenen, maar de biografie Elvis A. Presley - Muziek, Mens, Mythe van de Belgische Marc Hendrickx is wel het meest complete, eerlijke boekwerk dat er van Elvis bestaat. Marc Hendrickx is een ervaren biograaf, essayist en theater- en jeugdboekenauteur, met reeds vele spraakmakende boektitels op zijn naam. Zo schreef hij eerder de biografieën Elvis, Nixon and the American Dream, Keith - Het genie naast Mick Jagger en Muhammad Ali - Still the Greatest!, waarmee hij wereldwijd bekendheid kreeg.

Elvis A. Presley - Muziek, Mens, Mythe heeft hij reeds in 1994 geschreven, maar deze versie die in deze box is uitgebracht is definitief: volledig herzien en bijgewerkt tot en met 2007. Want na zijn overlijden in 1977 begon de Elvis-gekte pas echt los te barsten en Elvis' fans blijken wereldwijd de meest trouwe én actieve fans ooit te zijn. Tot op de dag van vandaag wordt Elvis geëerd, aanbeden, bezongen en gevierd. Voor die tijd hing er altijd een zweem van mysterie rond Elvis als persoon en zijn leven. Naderhand zijn er vele boeken geschreven, maar geen boek is zo echt als deze. In dit boek staan vele nieuw ontdekte verhalen en citaten van en over Elvis en ook nooit eerder gepubliceerde "nieuwe" foto's, privé en op diverse podia. Met zijn 700 pagina's is het ook niet echt een boek te noemen, eerder een naslagwerk of encyclopedie. Fervente Elvis-fans zullen het boek wellicht als dé ultieme Elvis-bijbel bestempelen, want echt alles, maar dan ook alles wat er over deze man te vertellen valt, staat hierin. Geen onzin, roddels of opgeblazen anekdotes, maar cijfers, foto's, feiten en nog meer feiten. Zelfs zijn onmenselijke tourschema - vanaf 1954 tot en met 1977 - staat achterin het boek en telt maar liefst elf pagina's, twee kolommen per pagina. Het boek is echter niet saai te noemen, want Hendrickx schrijft heel vlot, eerder verhalend, waardoor je niet verdwaalt tussen alle feiten door.

Afbeelding verwijderd door redactie

Elvis' jeugd tot aan zijn doorbraak in de muziek wordt uitgebreid besproken in één hoofdstuk genaamd 1935 - 1955. Daarna komt in chronologische volgorde elk jaar van Elvis' leven aan bod. Met foto's, citaten uit verschillende boeken, anekdotes en verhalen wordt zijn levensverhaal verteld. Eerlijk en zonder opsmuk. Want het moge duidelijk zijn dat ook superster Elvis zo zijn zwak- en onhebbelijkheden had. Daaruit blijkt dat Elvis ook maar een mens was. Maar het was ook een man met het hart op de juiste plaats, die genoot van de lach op iemands gezicht, als hij die persoon gelukkig had gemaakt.

Aan het eind van elk hoofdstuk vind je De Elvis Industrie terug, waarin alles wordt beschreven wat hij in desbetreffend jaar heeft uitgebracht en wat de noteringen waren van zijn Singles, Elpees en Films; netjes onderverdeeld in respectievelijke hoofdstukjes. Zijn verhaal, maar dan in cijfers, zeg maar. Later worden ook de Boeken die over hem zijn uitgebracht, aan deze Elvis Industrie toegevoegd. Dat hoofdstuk wordt dan weer afgesloten met een Jaaroverzicht, waarin met name zijn verkopen via platenmaatschappij RCA en zijn verdere prestaties aan bod komen. En zo zie je de Elvis Industrie langzamerhand groeien met de jaren. Het boek noemt deze hoofdstukken zelf: de waarde van Elvis Presleys artistieke erfenis 'op de markt'.

Bij de box zitten twee prachtige dvd's: Elvis: The Early Years en Elvis: the last 24 hours. De recensies hiervan kan je hier terug lezen. Deze film en documentaire zijn de meest oprechte, die ik ooit van Elvis heb gezien. Ze passen daarom dus perfect bij een boek als bovengenoemde. Met dit boek samen heb je een prachtig compleet beeld van Elvis, zoals hij was met zijn Muziek, als Mens en als Mythe. Om nog vele uurtjes, dagen, ja zelfs nog jaren, van te genieten...

Afbeelding verwijderd door redactie

WIN!

We hebben één Elvis-box ter waarde van 49,95 euro om te verloten onder onze lezeressen/Elvis-fans. Om kans te maken op deze Elvis-box, geef je het goede antwoord op de volgende vraag:

Elvis is de helft van een tweeling. Hoe heet zijn doodgeboren broertje?

Stuur een e-mail met het goede antwoord naar prijsvraag@vrouw.nl, vermeld "Elvis-box" als onderwerp en tevens in het mailtje je naam, adres en gebruikersnaam. Zonder geregistreerde gebruikersnaam kan je helaas niet meedoen! Slechts één deelname per adres wordt geaccepteerd. Deze prijsvraag loopt tot maandag 20 augustus 09.00 uur.

Voor meer prijsvragen, kijk op de voorpagina.