Terug in de tijd met Agnes Grey

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
Agnes Grey

is het debuut van de op dat moment 27-jarige Anne Brontë. Dit verhaal, over een jonge gouvernante, baseerde ze op haar eigen ervaringen. We keren terug in de tijd en wanen ons in de negentiende eeuw. Niet iedere lezer zal dit makkelijk vergaan, want deze tijd kennen wij natuurlijk alleen uit boeken en films waarin ze het leven van toen naspelen.

Voorin het boek lees ik, dat het werk van Brontë tijdloos is dankzij de levendige, krachtige stijl en de spanning die ze in haar verhaal weet te creëren. Toch vind ik dat tegenvallen als ik de eerste hoofdstukken in het boek lees. Misschien ben ik de afgelopen tijd verwend, met al die hippe, vlotte, extreem spannende boeken die net uitgekomen zijn, maar dit verhaal is echt te traag voor mij. Toch lees ik door, want ik ben toch benieuwd naar het leven van de jonge Agnes in die voor mij zo onbekende tijd.

Ages besluit gouvernante te worden, omdat ze haar familie financieel wil ondersteunen. In eerste instantie zijn haar vader, een Anglicaanse geestelijke, en moeder het daar niet mee eens, maar Agnes zet haar plan door. Ze begint vol goede moed bij de Bloomfields, maar al snel blijkt dat de kinderen uit het gezin haar het leven onmogelijk maken. Daarna gaat ze bij de Murrays aan de slag. Het lijkt een betere plek, maar dochter Rosalie heeft een verboden agenda. Ze doet er alles aan om de liefde tussen Agnes en de jonge priester Edward Weston, die ze net ontmoet heeft, te verstoren.

Uiteindelijk ben ik blij dat ik door de stijl van toen heen heb geprikt, want het is wel een mooi verhaal. Anne Brontë doet echt niet onder voor haar oudere zussen. Het is alleen jammer dat ze maar 29 mocht worden, want anders had ze vast nog wat meesterwerkjes achtergelaten.

Anne Brontë
Agnes Grey
221 bladzijden
Uitgeverij: Rainbow
ISBN: 9789041707055

Bestel hier online!
Agnes Grey
Brontë, A.