De vrouw van tegenwoordig?

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Nadine is een vrouw van rond de veertig. Ze is ambitieus en gepassioneerd en heeft binnen enkele jaren haar vormgeversbedrijf op weten te bouwen. Relaties heeft ze wel gehad, maar altijd zocht ze verder naar een grotere liefde. Tot ze de biologische klok steeds harder hoort tikken en haar ouders plotseling komen te overlijden. Nadine ondervindt de keiharde waarheid der vergankelijkheid en gaat wanhopig op zoek naar een vader voor haar toekomstige kind. Na veel obsessief gezoek ontmoet ze uiteindelijk haar grote liefde: Daniël. Maar als het na anderhalf jaar nog altijd niet lukt om zwanger te raken, is Nadine over de rooie en verwaarloost haar carrière én relatie. Daniël verlaat haar uiteindelijk voor een andere vrouw en wordt niet lang daarna vader. Dit brengt Nadine uiteindelijk tot een bizarre, impulsieve daad: ze steelt zijn kind.

Afbeelding verwijderd door redactie

Regisseur Erik de Bruyn heeft het verhaal gebaseerd op zijn eigen vriendinnen. Hij zag dat veel vrouwen in zijn omgeving nog lang vrijgezel zijn en naar mate ze ouder worden steeds wanhopiger worden. Vandaar dan ook dat zijn vertaling naar het witte doek goed overkomt. Voor de rol van Nadine heeft hij niet simpelweg gekozen voor één actrice, maar voor drie. Monic Hendrickx speelt Nadine in de filmdelen die zich in het heden afspelen: de vrouw die op de vlucht is met de baby van een ander. De andere twee Nadines spelen zich in het verleden af. De jongste Nadine wordt gespeeld door Halina Reijn. Deze Nadine is net begonnen met haar carrière en is een jonge, gedreven vrouw. Sanneke Bos speelt Nadine in het tweede deel van haar leven, waarin ze beseft dat het leven niet eeuwig duurt.

Afbeelding verwijderd door redactie Afbeelding verwijderd door redactie

Het klinkt misschien verwarrend, één rol die door drie verschillende vrouwen wordt gespeeld, maar eigenlijk is het heel natuurlijk. Elke Nadine staat voor een bepaalde periode in haar leven, een bepaalde leeftijd. Op die manier zijn flashbacks juist gemakkelijk te herkennen en weet je als kijker precies naar welk moment je kijkt. De drie actrices sluiten qua leeftijd en uitstraling bovendien goed aan bij de Nadine die ze moeten spelen. De keuze voor drie actrices maakt Nadine zodoende niet alleen origineel, maar ook geloofwaardig. Bovendien maakt de afwisseling het verhaal minder langdradig, want op bepaalde momenten is de film wat traag. Nadine is dus geen snelle, spannende film, maar wel een mooi psychologisch drama.

Afbeelding verwijderd door redactie
Nadine
Met o.a. Monic Hendricx, Halina Reijn en Sanneke Bos
Regisseur: Erik de Bruyn
Speeltijd: 100 minuten
Vanaf 29 september te zien op het Nederlands Film Festival, vanaf 25 oktober in de bioscoop