Elvis has left the building

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
Covers

De nummers die op disc-1 van deze dubbel-cd staan, zullen de echte Elvis-kenner en -liefhebber waarschijnlijk niets nieuws laten horen. Maar de uitvoeringen zelf zijn wel bijzonder. Zo werd in 1963 het welbekende Viva Las Vegas bij Radio Recorders in Hollywood opgenomen en staan er vijf covers op ? gezongen in 1972 ? waaronder It?s over en Never been to Spain. Disc-1 wordt verder opgevuld met dertien andere liedjes van andere artiesten (covers) die Elvis tussen 16 februari en 13 augustus 1970 in Vegas ten gehore bracht. Proud Mary, Release me, Bridge over troubled water en You?ve lost that loving feeling zijn hiervan de grootste meezingers.

Las Vegas

De jaren 1969 tot 1976 worden ook wel Elvis? The Vegas Years genoemd, want toen trad Elvis avond na avond op in Las Vegas. Hij was in die jaren Sin city?s nummer één attractie en stond 873 keer voor een uitverkochte zaal in het Hilton (voorheen International Hotel). Elvis maakte van Las Vegas een toeristische trekpleister. Zo komt het dus, dat Elvis vaak in één adem met Las Vegas genoemd wordt. In de lobby van het Hilton staat sinds zijn dood, als eerbetoon, een bronzen standbeeld van Elvis in zijn betere jaren...

Elvis-praatjes

Van de liedjes op disk -2 van Elvis - Viva Las Vegas, gaat het hart van een Elvis-fan wel wat sneller kloppen. Hierop staan namelijk de nooit eerder uitgebrachte nummers die op 21 juli 1969 in Las Vegas opgenomen zijn. Die avond zong Elvis in het International speciaal voor genodigden. In 1970 werd een deel van dit concert al wel op vinyl geperst, maar een opvallend nummer dat achtentwintig jaar later eindelijk te horen is op cd, is Yesterday - van The Beatles - dat rommelig overloopt in Hey Jude. Eigenlijk is het allemaal bijzonder wat je hoort, als je je bedenkt dat het al weer zo lang geleden is dat Elvis überhaupt optrad en de beste man inmiddels al dertig jaar dood is. Elvis kletst en lacht op cd in ieder geval zeer levendig de liedjes wat aan elkaar en introduceert echt iedereen: van zijn achtergrondzangeressen tot de man die hem zijn water aanreikt. Tijdens de bandintroductie zingt Elvis vrolijk Happy Birthday voor James Burton, de gitarist van de TCB band. Zo noemde Elvis zijn band liefkozend: de Taking Care of Business-band.

Zweet

Tijdens de Elvis-praatjes is het jammer dat het geluid niet altijd al te best is, maar alles is - met het volume goed open - wel verstaanbaar. Het is erg leuk om te horen dat Elvis bijvoorbeeld eerst erg om zichzelf moet lachen en vervolgens doodserieus de smartlap In the Ghetto in kan zetten. Suspicious minds kondigt hij aan als zijn nieuwste single (en zoals we nu weten werd dat Elvis' achttiende nummer één hit). De sfeer van het hele concert komt goed, je voelt de opbouw en hoort dat Elvis tijdens het concert echt alles geeft. Bij Can?t help falling in love - het slotnumer - voel je zo echt bijna zijn zweet door je geluidsboxen druppen. Elvis - Las Vegas is na al die jaren een mooi muziekkaal document.

Elvis
Viva Las Vegas
Dubbel CD
Sony BMG
www.elvisthemusic.com
Adviesprijs: 25,99 euro

Bestel goedkoper online!

Viva Las Vegas
Elvis Presley