De voorloper van de Bouquetreeks

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Jane Austen was in het echt een stuk minder gelukkig in de liefde, dan dat haar personages uiteindelijk zijn. Ondanks de vele tegenslagen, komt het namelijk allemaal weer goed. Toch moet je voor Sense and Sensibility, in het Nederlands dus vertaald als Verstand en Gevoel, van taal houden. Austen beschrijft een milieu van Engelse landadel waarin zowel vrouwen als mannen het slachtoffer kunnen zijn van de strenge maatschappelijke regels rond het huwelijk. De stijfheid van de leefwereld van de personages dringt vanzelfsprekend door in het taalgebruik van de schrijfster. Vooral omdat zij zelf ook uit een dergelijke kring afkomstig was. Dat is in het begin even doorbijten, maar dan krijg je een bloemrijke lezing over lust, etiquette, onderdrukte verlangens en uiteindelijk overwinnende liefde. Met een omweg, want waarom moet alles zo direct benoemd worden? Dit is veel spannender en opwindender.

De titel van Verstand en Gevoel verwijst naar de gezusters Dashwood. De oudste, Elinor, leeft haar leven vanuit haar verstand. Haar zusje Marianne echter, gaat uit van haar gevoel en passie.

Als de vader van Elinor en Marianne overlijdt, worden zij, hun jongere zusje en hun moeder gedwongen te verhuizen. Ze vinden een kleine cottage in een ander gebied, waardoor Elinor afscheid moet nemen van haar liefde Edward. Marianne ziet alles echter als één groot avontuur. Eenmaal verhuisd, komt Edward Elinor niet langer opzoeken en haar hart breekt. Marianne daarentegen ontmoet de speelse en avontuurlijke Willoughby. Een nieuwe kennis, de oudere Kolonel Brandon, is vanaf het eerste moment verliefd op Marianne. Zij ziet hem echter niet staan en maakt hem zelfs belachelijk. Dan blijkt dat beide heren, zowel Edward als Willoughby, er een geheim op nahouden. De eerste is al jaren verloofd en de laatste heeft een meisje zwanger gemaakt. Hij trouwt niet eens met haar, maar met een rijke erfgename. Elinor en Marianne zijn ontroostbaar.

Sense and Sensibility is fenomenaal verfilmd met Kate Winslet en Emma Thompson in de hoofdrollen. Het thema van het boek is, ondanks de gedateerde en wollige manier van schrijven, prachtig. Reden voor uitgeverij Rainbow om het in pocketvorm uit te brengen. Bij liefhebbers van klassieke literatuur mag dit boekje niet in de kast ontbreken.

Afbeelding verwijderd door redactie

Jane Austen
Verstand en Gevoel
349 bladzijden
Uitgeverij: Rainbow
ISBN: 978-90-417-0704-8
Adviesprijs: 12,95 euro

Bestel hier online!
Verstand en gevoel
Jane Austen