De Vrijdagavond Vriendinnenclub

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Elke vrijdag komt een aantal vaste klanten bijeen in de wolwinkel Walker & Daughter. Zo is er de wat oudere weduwe Anita, die Georgia als een dochter beschouwt. Zij gaf haar een lening toen Georgia haar eigen winkel wilde beginnen en helpt nu vaak mee in de winkel. Een andere medewerker is studente Peri, die in haar vrije tijd hoopt ontdekt te worden met haar tassencollectie Peri?s Pocketbook. Een ander lid van de breiclub is K.C.; een voormalig collega van Georgia die aan vele projecten begint zonder ooit eentje af te ronden. Daarnaast is er studente Darwin Chiu. Zij is een fervent bezoekster van de breiclub, al komt ze er niet echt om te breien. Ze probeert een proefschrift te schrijven voor het programma Vrouwenstudies waar ze mee bezig is. Haar onzekerheid probeert ze te verbergen door altijd en overal een mening over te hebben. Als laatste is er Lucie, een televisieproducer. Zij is dol op breien en draagt een groot geheim met zich mee.

Alsof het draaiende houden van haar winkel Walker & Daughter en het opvoeden van tienerdochter Dakota nog niet genoeg is, komt Georgia oog in oog te staan met twee figuren uit het verleden. De een is James, de vader van Dakota. Na een verblijf in Parijs is hij terug in New York en wil graag zijn dochter leren kennen. Al voor geboorte van Dakota verliet hij Georgia omdat hij niet geloofde in monogamie. Dit zorgt ervoor dat Georgia niet echt open staat voor een hereniging met deze man. Maar de kennismaking met zijn dochter is niet de enige reden dat James is teruggekeerd naar de Verenigde Staten.

De tweede geest uit het verleden is Cat Philips. Zij en Georgia waren vroeger beste vriendinnen in Pennsylvania. Toen Georgia een plek aan de universiteit van Dartmouth afsloeg omdat zij met haar beste vriendin wilde gaan studeren, bleek dat Cat zelf op de wachtlijst voor Dartmouth stond. Ze nam zonder gêne de plaats van Georgia in en dit betekende het einde van hun vriendschap. Nu woont Cat ook in New York en is getrouwd met de rijke Adam, die haar vernedert en bedriegt. Ze staat op het punt om haar leven drastisch te veranderen en ziet in Georgia niet alleen een dierbare vriendin, maar ook een inspiratiebron.

Zowel deze twee ontmoetingen als de levens en liefdes van de andere leden van de breiclub worden uitgebreid besproken tijdens de bijeenkomsten op vrijdagavond. Dakota, een ondernemer in spé, voorziet de dames wekelijks van nieuwe baksels en bemoeit zich overal tegenaan. Op het moment dat er naast een blijde gebeurtenis ook een tragedie plaatsvindt, blijkt pas hoe hecht de vriendschap tussen de vrouwen geworden is.

Afbeelding verwijderd door redactie

Dit is de eerste roman van de Canadese Kate Jacobs die haar carrière begon als assistent bij de redacteur Boeken en Fictie van Redbook Magazine. Hier beantwoordde ze de telefoontjes, las diverse manuscripten en begon ze te merken wat de impact was van het delen van vrouwenverhalen. Als inwoner van de grote stad New York leerde ze de kracht van duurzame vriendschappen. De rijkdom van vrouwenvriendschappen inspireerden haar tot het schrijven van dit verhaal.

De Vrijdagavond Vriendinnenclub is een heerlijk, maar ook aangrijpend boek om te lezen. De schrijfster weet de karakters zo te beschrijven dat je echt met ze mee gaat leven. Er gebeuren heel wat leuke, maar ook treurige dingen in hun levens. Het is een verhaal over vriendschappen tussen vrouwen die eigenlijk heel verschillend zijn, maar toch veel van elkaar leren. De hoofdstukken in het boek worden her en der afgewisseld met tips voor de lezeressen die het breien willen oppakken. Aan het einde van het boek vind je naast een patroon voor een sjaal ook een recept voor bosbessenmuffins zoals Dakota ze maakt voor de breiclub.
Leuk detail is nog dat de filmrechten inmiddels zijn verkocht aan superster Julia Roberts, die zelf een hoofdrol zal gaan spelen. De film wordt in 2008 verwacht.

Afbeelding verwijderd door redactie

Kate Jacobs
De Vrijdagavond Vriendinnenclub
368 bladzijden
Uitgeverij: De Boekerij
ISBN: 9789022548370
Adviesprijs: 18,95 euro

Bestel Online!

De vrijdagavond vriendinnenclub
Jacobs, K & Jacobs, K.