Ontspannen bij indianenmuziek

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Het wordt Spirit Mountain uit de Cooking Vinyl's International Music Series. Klinkt een beetje zweverig, maar het blijkt Amerikaanse indianenmuziek te zijn. Niet verkeerd toch? Tenslotte sta ik ook altijd stil als er een indiaan op één of andere braderie zijn ding staat te doen. Ik hou wel van die mysterieuze, zweverige tonen die uit zo'n panfluit komen. Mijn vriend is minder blij met deze cd, bij het eerste nummer vraagt hij meteen naar wat voor iets ik nu wil luisteren. Gelukkig mag ik toch nog een paar nummertjes horen, maar dan heeft hij er echt genoeg van.

Als ik deze cd later alleen luister, begrijp ik zijn commentaar niet. Dit is toch heerlijke muziek om bij te ontspannen? Ok, ik ben ook geen liefhebber van de nummers waarom de indianen zelf aan het woord komen en wat uitkramen, maar de rustige nummers die dit album rijk is, vind ik erg mooi. Ik duw dan ook snel op repeat als de bijna 55 minuten om zijn.

In totaal staan er dertien liedjes op dit album en in het boekje, alhoewel het is meer een dubbelgevouwen blaadje, lees ik dat ze allemaal een betekenis hebben. Zo zitten er liefdesliedjes tussen, zoals Ceyaya Acitonwe, maar ook een liedje over jonge wolven. Op de achterkant van deze cd staan deze keer niet de nummers vermeld, maar lezen we een tekst over de Amerikaanse indianen en hun muziek. Door muziek en verhalen te vertellen geven de Indianen hun traditie en cultuur door aan een volgende generatie.

Ok, als ik het cd-tje een aantal keer achter elkaar gehoord heb, verlang ik wel weer naar lekkere beats en meezingplaatjes. En deze cd? Die leg ik in mijn auto, zodat ik kan ontspannen als ik weer eens in de file sta.

Luister hier naar muziekfragmenten van deze cd.

Bestel hier online!
Spirit Mountain - The Aut
Various Artists