American Idol Daughtry

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Tijdens zijn American Idol-tijd zong Chris vaak bekende rocknummers van onder andere Bon Jovi, Seether, Creed en Bryan Adams. Zo krijg je ook een beetje een idee hoe het debuutalbum van Daughtry klinkt. Meteen na de eerste tonen doet het me denken aan Nickelback, vooral in het nummer Crashed lijkt het of Chad Kroeger het overgenomen heeft van Chris. Sinds augustus is de eerste single van Daughtry, It's not over, te horen en te zien op de Nederlandse radio en tv. De cd begint met dit nummer en dat zet ook meteen de toon.

Used to begint wat rustiger, maar al snel heeft het dat rockgeluid wat Daughtry zo eigen maakt. Home volgt ongeveer hetzelfde voorbeeld. Het lijkt de ballad van de cd te zijn, maar het refrein is daar net iets te hard voor. Home is de tweede single die gereleased werd in Amerika en werd ook de 'kick off' van het zesde seizoen van American Idol. Ook Over You begint redelijk rustig en wordt daarna harder. Door steeds dezelfde opbouw te gebruiken lijken de nummers soms op elkaar. Daardoor bestaat de kans dat het snel zou kunnen gaan vervelen. Over you heeft een hoog meezinggehalte en kan wat mij betreft zo de tweede single in Nederland worden.

Afbeelding verwijderd door redactie

De nummers op het album zijn goed uitgebalanceerd, zo is er halverwege het album What I want te vinden, dat is opgenomen in samenwerking met oud Guns 'n Roses-gitarist Slash, en dat is te horen! Het is het hardste nummer op de cd waar Chris echt zijn best doet om het zo goed mogelijk over te laten komen. En dat lukt. Daarna volgen er twee nummers die beiden weer dezelfde opbouw van rustig en daarna harder volgen. Gelukkig komt daarna There and back again wat weer een echt rocknummer is. Een van mijn favorieten. What about now is de afsluiter van het album met een sterk refrein wat snel in je hoofd blijft hangen.

Na een aantal keer luisteren blijft de vergelijking met Nickelback stand houden. Ook al is Daughtry iets minder rauw, het is beslist niet minder goed. Doordat veel nummers qua concept erg op elkaar lijken heb ik het idee dat het album snel in elkaar is gezet. Chris Daughtry begint eigenlijk nog maar net en hij heeft talent, dat is te horen. Al hoop ik toch wel dat het volgende album iets gevarieerder zal zijn.

Afbeelding verwijderd door redactie

Daughtry
Daughtry
Speelduur: 43 minuten en 30 seconden
Label: Sony BMG

Bestel online!

Daughtry
Daughtry