Pete Philly & Perquisite

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
Pete Philly & Perquisite

vielen mij voor het eerst op tijdens hun optreden in het voorprogramma van James Brown. Toen schreef ik al zwaar onder de indruk te zijn van deze Nederlandse formatie en stiekem vond ik hun optreden het hoogtepunt van die avond. James Brown was natuurlijk de topper van de avond, maar bleef bij mij gek genoeg minder hangen dan deze heren. Mindstate, hun eerste album, is gebaseerd op emoties. Elke song verbeeldt een emotie (luiheid, hoop, dankbaarheid) en dat levert mooie teksten en verrassende combinaties van genres op. Pete Philly & Perquisite mengen rap, klassiek, reggea en blues tot een eigen stijl die echt vernieuwend is. Vooral omdat Perquisite's achtergrond op het gebied van klassieke muziek ligt (cello).

P & P in het kort

Perquisite richtte op jonge leeftijd al een eigen label op: Unexpected Records, dat resulteerde in samenwerkingen met grote jazzartiesten als Benjamin Herman. In 2002 ontmoette Perquisite de Arubaanse Pete Philly, die omschreven wordt als één van de meest fantasierijke en strakke rappers van Nederland. De twee bruisten van ideeën en leken voor elkaar geboren te zijn. Pete met zijn snelle, strakke manier van rappen en beats produceren, zijn poëtische creativiteit en Perquisite met zijn muzikale gave om genres te combineren of daar het beste uit te halen.

Lust voor oog en oor

Hun nieuwe album Mystery repeats is een lust voor oog en oor. Ik wou dat meer artiesten zich om hun cdhoes zouden bekommeren. Als meer artiesten zich niet alleen zouden buigen over ontwerp, maar ook over uitvoering, dan heeft de gemiddelde muziekliefhebber zeker geld over voor een écht album, en niet de (il)legale downloads. Mystery repeats is namelijk een hoes in de vorm van een boekje met harde kaft van hoogwaardige kwaliteit. Elk nummer op het album wordt middels mooie foto's en een kort grappig bijschrift toegelicht. Zo vind je bij het eerste nummer (Cap Kick Flow) een foto van een tandenborstel in een beker met de tekst: 'In Cap Click Flow, all sounds were made by Pete Philly's mouth. This is the tootbrush he used the morning before recording'. Verderop in het boekje vind je de teksten van de songs; erg fijn aangezien Pete's mond snelle geluiden maakt die je niet altijd in één keer goed verstaat.

Flamenco en beats

Favoriet op dit album is voor mij Traveller. Een nummer dat begint met een Spaanse flamenco, overgaat in een loungy sound en vervolgens met beats en rap van Pete Philly een bijzondere muzikale creatie oplevert. De woorden die Pete Philly kiest om een gevoel te omschrijven zijn mooi gevonden; hij is een lyrical woordenkunstenaar en een poëet en met zijn aparte stemgeluid werkt zijn zang/rap bijna hypnotiserend.
Muziek vind ik altijd lastig te omschrijven; deze cd móet je gewoon zelf gehoord hebben en dan is de aanschaf van hun eerdere album Mindstate ook verplicht!


Mystery Repeats
Pete Philly & Perquisite

Label: Epitaph/Unexpected records