Jamie Foxx was in Amsterdam!

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
The Kingdom

vertelt het verhaal van FBI-agent Ronald Fleury (Jamie Foxx) die samen met zijn team naar Saudi-Arabië gaat. Daar moet hij de terroristen op te sporen die verantwoordelijk zijn voor een extreem bloedige aanslag op Amerikanen. Naarmate het onderzoek vordert, stijgt het risico dat de onzichtbare tegenpartij nog een gruwelijke tegenzet doet. Fleury en zijn team begrijpen dat hun leven in deze trage zoektocht naar gerechtigheid geen seconde veilig is. Tijdens hun vijfdaagse verblijf in het land proberen ze samen te werken met de Saoedische officier (Ashraf Barhom) en zijn rechercheteam. Dat gaat niet van een leien dakje, aangezien er de constante dreiging is dat er zomaar iets verschrikkelijks kan gebeuren.

Voorafgaand aan de première, geeft Jamie een interviewsessie, waarin journalisten hem aan de tand kunnen voelen over de film. Wat wil hij er eigenlijk zelf graag over vertellen? "The Kingdom probeert een serieus onderwerp als terrorisme te behandelen. Het laat zien dat we in al die jaren nog geen stap verder zijn in de toenadering tussen Oost en West. Het enige waar de jarenlange conflicten over gaan zijn geld en olie. Die twee dingen zijn blijkbaar belangrijker dan de vele mensenlevens. Toen mij gevraagd werd om deze film te maken, had ik daar geen enkele twijfel over. Het is een serieus onderwerp, waar we ook de ogen van de kijkers mee willen openen. Veel mensen verwachten Hollywood entertainment, verwerkt in een simpele actiefilm, maar dat is The Kingdom zeker niet. Hij gaat over terrorisme en de verschillen tussen twee werelden, maar ook over vriendschapsbanden tussen Oost en West. Ik ben er zelf erg tevreden over. Ik vond het ook geweldig om met Michael Mann te werken en met Peter Berg die ik altijd als acteur en directeur bewonderd heb."

Afbeelding verwijderd door redactie

Jamie Foxx heeft ook veel bewondering voor zijn tegenspeler Ashraf Barhom, die in de film de Saoudische officier Faris Al-Ghazi speelt. "Ik vind hem erg indrukwekkend. Als mijn personage zegt veel verloren te hebben dan gaat Fleury daartegenin door te zeggen: "Ik ben nog zoveel meer kwijtgeraakt dan jij en maak dat elke dag weer mee..." Dan breekt dat je hart. Je zou maar een politieman zijn in Saudi-Arabië. Dan maak je vast iedere dag de vreselijkste dingen mee."

Jamie Foxx heeft veel geleerd van zijn bezoek aan Saudi Arabië en het maken van de film The Kingdom. "Ik heb vooral veel geleerd over andere culturen, andere werelden en hoe ik stil moet staan en luisteren naar wat anderen te vertellen hebben. Dat verrijkt je eigen wereld in alle opzichten. Ik denk dat de film vooral tijdens het filmen in Abu Dabi mijn ogen geopend heeft. Toen ik daar op straat liep verbaasde ik me erover dat je zo weinig vrouwen zag. Wel veel gesluierde vrouwen, maar geen échte vrouwen, in die zin dat ze op weg waren naar hun werk. Ik moest meteen aan mijn eigen zus denken wanneer ze met haar vriendinnen de hort op gaat. Een groepje trotse, zwarte en vooral vrije vrouwen! Ik ben ook de dingen die ik zelf heb, meer gaan waarderen. In Amerika ben je vrij om de godsdienst te belijden die je wilt en hóe je dat wilt. Bij ons heb je ook de vrijheid om te doen en te laten wat je wilt, of je nou een boeddhist, een moslim of een christen bent. Natuurlijk gebeuren er ook dingen waar ik het niet mee eens ben, maar daar zullen we het hier nu niet over hebben..."

Afbeelding verwijderd door redactie

En naarmate het einde van het interview nadert, wordt het ook nog even tijd voor wat 'lichtere' kost. Wat vindt Jamie Foxx bijvoorbeeld van Amsterdam? De knappe acteur glimlacht zijn mooie witte tanden bloot. "I love Amsterdam!" is het misschien wat voor de hand liggende antwoord. "Ik vind vooral de woonboten geweldig. Ongelooflijk dat daar mensen in wonen! Ook de fietsers vind ik erg apart. Vanmorgen zag ik een vrouw op de fiets met een kindje voor- en achterop. Ik kon mijn ogen bijna niet geloven!" Ook een druk bezette acteur als Jamie Foxx heeft zo nu en dan vrije tijd die hij goed benut. "Ik heb een heerlijke boerderij, waar ik vaak heen ga om te relaxen. Daar wandel ik, eet van de avocadobomen en probeer mijn zwembad lekker warm te houden om er watervolleybal te spelen. Hartstikke fijn!" aldus de nu veertigjarige acteur, die nog steeds single is en daar helemaal niet mee zit. "Het is niet altijd gemakkelijk om alleen te zijn, maar ik doe mijn uiterste best. Hahaha!"

De film The Kingdom draait vanaf donderdag 11 oktober in de Nederlandse bioscopen.