Heb jij zwarte humor? Dan ben je gewoon hartstikke intelligent

Vrije tijd door Sabine

Schuren jouw grappen vaak tegen de grens van ongepast en lach jij stiekem om andermans leed? Uit onderzoek blijkt dat mensen met sadistische of zwarte humor intelligent zijn.

De studie die werd gepubliceerd in het boek Cognitive Processing toont aan dat mensen met een donker gevoel voor humor intelligenter zijn. Aan het onderzoek namen 156 mensen deel en aan hen werd gevraagd om verschillende cartoons vol sadistische humor uit The Black Book van Uli Stein te beoordelen.

Participanten die aangaven dat ze de grap snapten en vermakelijk vonden, waren gemiddeld hoger opgeleid en wisten zich zowel verbaal als non-verbaal beter uit te drukken. En hoewel de groep genoot van een gemene grap, bleek dat deze mensen minder agressief zijn en dat ze minder last hebben van stemmingsstoornissen.  

Maar waarom is er een verband tussen donkere humor en intelligentie? Volgens de onderzoekers komt dat omdat je cognitieve en emotionele skills nodig hebt om grappen met donkere humor te begrijpen. Bovendien is het helemaal niet zo slecht dat alleen mensen die intelligent zijn kunnen genieten van een donkere grap. Immers begrijpen zij dat het niet meer is dan dat. Een grapje dus.