Ashraf Barhom over zijn rol in 'The Kingdom'

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Later was hij ook in verschillende theaters te zien. In 2001 stapte hij over op film, waarna hij tijdens het filmfestival in Cannes de Juryprijs won voor Yadon ilaheyya (Divine Intervention). Daarna werd hij met een Israëlische Oscar bekroond voor de film The Nine Month (2003). Na zijn rol in Paradise Now openden zich ook de deuren naar Hollywood en naar zijn meest recente film The Kingdom met Jamie Foxx. Dat is ook de reden waarom hij in onze hoofdstad is neergestreken voor wat interviews overdag en de rode loper-première in de avonduren.

Ashraf lijkt nog wat overdonderd door alle media-aandacht die er in ons kleine landje voor hem is. Veel journalisten blijken veel van hem af te weten en zijn goed op de hoogte van zijn belangrijke rol in Paradise Now. Ook 's avonds verrassen de Nederlandse fans hem bij Tuschinski. Zij zijn dus niet alleen voor Jamie Foxx gekomen! Tijdens het interview met verschillende journalisten blijkt Ashraf's Engels nog niet helemaal optimaal te zijn en een tolk valt hem zo nu en dan bij om de belangrijkste dingen te vertalen.

Ashraf ziet zijn rol in The Kingdom als een grote stap vooruit in zijn carrière. "Het was een grote verantwoordelijkheid om in een film als deze te spelen. We moesten de situatie zo realistisch mogelijk weergeven. Ik speel een Arabier, terwijl ik zelf Israëliër ben. Je leert dat het niet om je nationaliteit gaat, maar om het karakter wat je speelt. Zelf zie ik The Kingdom meer als een menselijk verhaal en niet als een verhaal met de politieke strekking, die mensen er misschien uit halen. Omdat we de manier van denken en leven van de Arabische wereld niet goed kenden, moesten we ook constant terugvallen op mensen uit het land zelf, die ons vertelden over hun manier van leven, hun denkwijze en hun houding. Als je als acteur zo'n rol op je neemt dan moet je vooral erg geloofwaardig overkomen."

Afbeelding verwijderd door redactie

Toen Ashraf Barhom aan The Kingdom begon, wist hij nog maar weinig van zijn tegenspelers Jamie Foxx en Jennifer Garner. "Ik kom uit een ander land met een cultuur die in de verste verte niet lijkt op de Amerikaanse. De kans die mij geboden werd met The Kingdom heb ik met beide handen aangegrepen, ook omdat het de deur opende naar een internationaal publiek. Mijn samenwerking met Jamie Foxx zie ik als een hele leerzame. Hij leerde mij vooral om te improviseren en je hart te volgen terwijl je acteert. Het werken op de set was vrij. We mochten van regisseur Peter Berg de scripts en situaties naar eigen inzicht veranderen. Soms maakten we zelfs hele nieuwe scènes en kwamen met nieuwe ideeën. Ik vond het heel prettig om zo te werken. Het maakt een film eerlijker en realistischer."

Ashraf hoopt dat het publiek dat naar de film komt kijken er ook iets van leert. "Ik wil dat ze kennis maken met nieuwe dingen waar ze voorheen niet van wisten. Ook hoop ik dat ze tot andere inzichten komen over de wereld waarin deze film gesitueerd is en een ander idee meekrijgen van onze realiteit en de problemen waar we vandaag de dag mee te maken hebben. Dit is een turbulente tijd waarin verdraagzaamheid tussen Oost en West meer dan ooit belangrijk is."

De film The Kingdom draait vanaf 11 oktober in de Nederlandse bioscopen.
Zie ook het interview met Jamie Foxx: Jamie Foxx was in Amsterdam!