Geweldige songs uit Stabroek (B)

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Inmiddels lijkt het Stabroeks het populairste dialect van België. Kvraagetaan, de debuutsingle van de heren, heeft welgeteld zestien weken lang op nummer één in de hitparade gestaan. Hiermee hebben ze alle records in hun thuisland verbroken. Dat is ook niet gek, want het nummer is echt hilarisch. Het Nederlandse publiek zal deze hit zeker weten te waarderen. Want wie herkent dit niet: Er waren geen cd's. Geen mp3's. Alleen mor wa cassetjes. En buurman wa doet u nu veur ons allereerste tetjes. Het was zo simpel ammaal. Zo simpel ammaal. Voor velen van ons zal dit ook jeugdsentiment zijn.

Als je debuutsingle alle records verbreekt, zijn de verwachtingen voor het album natuurlijk erg hoog. Toch stellen de heren ons niet teleur. Zanger Sam Valkenborgh heeft echt geweldige nummers geschreven. Zo is de tweede single Ongelukkig een oprecht nummer over een verbroken relatie. Waar andere tekstschrijvers vaak rond de pot draaien en in clichés vervallen, heeft Valkenborgh het eenvoudig gehouden, maar hij raakt je wel meteen. Keb al zo lang niks meer g'hoord, zou ze gelukkig zen? 't Schijnt da z'iemand anders ee, zou ze gelukkig zen? Ik weet da't ni schoon is. Da'k het ni zou meuge zeggen, mor ik kan der niks aan doen. Ik hoop da ze mij wa mist. Da z'een heel klein bitje ongelukkig is. Dat gevoel waar hij over zingt, herkent toch iedereen?

Stuk voor stuk zijn het lekkere luisterliedjes. Als je er echt voor gaat zitten, neem dan het cd-boekje erbij en lees lekker mee. Dan pas zul je echt zien dat dit poëzie is. Dat Valkenborgh in Ziede mij no gere zingt dat hij niets van poëzie kent, is wat mij betreft dan ook onzin. Hij kan echt met het Stabroekse dialect toveren. En zijn fantasie is volgens mij onuitputtelijk, daar is de tekst van Lievelingsdier een goed voorbeeld van. Een zebra daar ga'd is over. Ne gorilla zou wel willen en Loch Ness da is een mythe die zit me Elvis wa te chillen.

Het naamloze Fixkes debuutalbum is wat mij betreft echt een aanrader. Misschien versta je niets van de teksten, maar de overwegend akoestisch uitgevoerde nummers klinken zo lekker dat Nederlanders ook van dit dialectalbum kunnen genieten. En als je het album veel draait, zul je steeds meer verstaan. Neem dat maar van mij aan!

Fixkes
Fixkes

Label: Excelsior Recordings