Heb jij lef?

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
Een kwestie van lef

is gebaseerd op gesprekken met deskundigen én ervaringsdeskundigen die allen in de desbetreffende categorie zitten. Joyce Roodnat (1955), werkt bij NRC Handelsblad waar ze onder meer over films schrijft en wekelijks verslag doet van haar wandelingen 'door Nederland en de rest van de wereld'. Ze heeft tevens twee romans op haar naam staan: 't Is zo weer nacht en Sterrenschot.

In haar nieuwste boek geeft de schrijfster adviezen op het gebied van uiterlijk en mentaliteit. En daar draait het natuurlijk allemaal om, mentaliteit. Je manier van denken en voelen, omdat je het op de eerste plaats voor jezelf doet. Vandaar dat ik met goede zin ben begonnen in deze eigentijdse stijlgids, want ik wil en moet aan mezelf blijven werken.

Met heel veel herkenning, lachen, verbazing en af en toe angst heb ik Een kwestie van lef gelezen. Herkenning en humor omdat ik 40+ ben, verbazing over hoe gek wij vrouwen onszelf kunnen (laten) maken en angst om wat ik allemaal nog het hoofd moet bieden. Naarmate je ouder wordt vind je steeds makkelijker de antwoorden die het leven oproept. Doch, er rijzen ook vraagstukken waar je op jonge leeftijd geen benul van hebt. Waar je überhaupt niet bij stilstaat, omdat het zo ver van je bed lijkt te zijn. Maar dan, je veertigste verjaardag... En in je gedachten rijst de vraag: Gaat het echt die kant op? Jeetje, over tien jaar zie ik Sarah. En als ik me bedenk hoe snel de afgelopen tien jaren om zijn gevlogen... Oh my God!

De onderwerpen worden door de schrijfster zodanig beschreven, dat je eigenlijk zoiets hebt van: dat weet ik toch al. En juist die gedachte maakt dat je door gaat met lezen en lachen, omdat je bevestigd krijgt dat je echt niet de enige bent. Zo komen onder andere de man, seks, de overgang, het uiterlijk, je kleding en make-up en je lijf aan de orde. Je krijgt adviezen over hoe je je kunt wapenen tegen de normen van mannen, wat mijns inziens zeer belangrijk is. Mannen besteden naarmate ze ouder worden vaak veel minder aandacht aan hun uiterlijk, maar zijn des te kritischer over vrouwen. Vrouwen hebben het stempel gekregen dat ze na hun veertigste steeds minder zin hebben in seks. Nou, ik kan je uit eigen ervaring vertellen dat dit complete nonsens is en dat wordt in Een kwestie van lef dus bevestigd. De verhalen over de overgang heb ik dus wel met angst gelezen, omdat deze zich voor mijn gevoel ieder moment kan aankondigen. Maar ook hier heb ik bevestiging gekregen en tips om er beter mee om te gaan.

En of ík lef heb? Kom maar op!



Een kwestie van lef
Joyce Roodnat

223 bladzijden
Uitgeverij: Contact
ISBN10: 9025420001 / ISBN13: 9789025420000