Worstelen met de waarheid

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Het zal je maar gebeuren: je koopt een leuk huisje op het Groningse platteland. Je richt de boel leuk in en daarna is de tuin toe aan een flinke opknapbeurt. Terwijl je staat te graven, stuit je ineens op menselijke resten. Het lijkt een scenario voor een horrorfilm, maar het gebeurt de nieuwe bewoners van een huis in Ganzedijk in februari 2000. Het blijken de stoffelijke resten te zijn van Hannelore, de verdwenen echtgenote van schrijver Richard Klinkhamer.

Het is het huis waar Klinkhamer tot een paar jaar daarvoor gewoond heeft. De schrijver wordt gearresteerd en bekent meteen schuld. Hij wordt veroordeeld wegens doodslag en verdwijnt achter de tralies. Na drie jaar komt hij echter alweer vervroegd vrij. Tegenwoordig woont Klinkhamer in Amsterdam, waar hij werkt aan nieuwe manuscripten. Het boek Woensdag Gehaktdag schrijft hij een paar maanden na de moord op zijn vrouw, waarin hij allerlei scenario's beschrijft van wat er precies gebeurd zou kunnen zijn op die woensdag in januari. Ook is duidelijk te merken dat hij flink worstelt met de waarheid. Een echte bekentenis doet hij echter niet.

Overigens noemt Klinkhamer zichzelf niet bij naam: de hoofdpersoon is nachtportier in een pension en hij heeft het niet breed. Zijn frustraties uit hij in denigrerende opmerkingen over alles en iedereen die hem in de weg lijken te zitten: de buren, politie en de gasten in het pension. Naast het feit dat hij vertelt wat er gebeurd zou kunnen zijn, komt ook naar voren dat de hoofdpersoon en Hannie een lange tijd erg gelukkig met elkaar zijn geweest, ook op seksueel gebied. Alleen het feit dat de man zijn geld verspeelt op de beurs, staat tussen hen in. Dat lijkt ook de aanleiding te zijn voor de fatale ruzie...

De titel van het boek is een verwijzing naar de geruchten dat Klinkhamer zijn vrouw door de gehaktmolen zou hebben gedraaid. De politie neemt kort na de verdwijning van Hannelore, ook wel Hannie genoemd, onder meer een vleeshaak en een gehaktmolen in beslag. Klinkhamer is in het verleden slager geweest en heeft de attributen daarom nog in huis staan. Volgens de inmiddels 70-jarige schrijver zijn de geruchten onzin, maar het brengt hem wel op de titel van zijn boek.

Al voordat Woensdag gehaktdag überhaupt in de winkels ligt, is er al de nodige commotie over. Het is volgens critici verwerpelijk en schokkend en dat terwijl niemand het boek ooit gelezen heeft. Nu ik dat gedaan heb kan ik zeggen dat het, wat mij betreft, echt geen schokkend boek is. Misschien ook wel omdat niemand precies weet wat nou feit is en wat werkelijkheid. Toch is tussen de regels door wel te lezen dat de hoofdpersoon spijt heeft van zijn daad, al maakt dat het natuurlijk niet goed. Overigens zal Klinkhamer niets aan de verkoop van dit boek verdienen, de opbrengst gaat naar een goed doel.




Woensdag gehaktdag
R. Klinkhamer

176 bladzijden
Uitgebracht door Just Publishers
ISBN: 9789077895917