Tekenen dat jij eventjes tijd voor jezelf moet nemen

Vrije tijd door Chiara

Tegenwoordig zijn we altijd maar bezig. Als we niet onderweg zijn, zitten we wel achter onze laptop of spreken we af met kennissen, familie en vrienden. Maar soms hebben we gewoon even wat tijd nodig voor onszelf. Me, myself and I- time

Rihanna had ons leven niet beter kunnen definiëren ‘work work work work work work’. En als we al niet aan het werk zijn, hebben we wel een afspraak bij de tandarts, moeten we naar een verplichte familiebijeenkomst of staan we te zweten in de sportschool. Om geaccepteerd te worden in de maatschappij, moeten we onszelf af en toe gewoon eventjes aan de kant zetten. Dat is tegenwoordig nu eenmaal zo. Al die ‘moetjes’ zorgen ervoor dat we onszelf weleens wegcijferen. 
 
Time-out voor jezelf
Het lijkt misschien geen big deal dat we geen tijd voor onszelf inplannen. Maar juist omdat we dit niet doen, kan dit juist meer stress opleveren. En een burn out kunnen wij niet gebruiken in ons drukke leventje. Daarom is het belangrijk dat we onszelf af en toe gewoon op de eerste plek zetten. Door bijvoorbeeld een dagje naar de spa te gaan, een hele dag in bed series te kijken of een minireisje in ons eentje boeken. Jij houdt toch ook van jezelf? Daarom is het je(zelf) gegund! Pak je agenda er maar bij en zet een groot kruis door de aankomende zondag als jij jezelf hierin herkent; 
 
… Jij bent de laatste tijd altijd chagrijnig. Je moppert om alles en gelooft niet in ‘na de regen komt zonneschijn’. 
 
… Daarom word je ook boos om de kleinste dingen en ben je constant gefrustreerd. Alles irriteert je namelijk, jij kan om het minste al uitbarsten in een woedeaanval. 
 
… Je hebt dan ook geen behoefte aan mensen om je heen. Het liefste sluit jij jezelf op in je kamer waar niemand je kan storen. 
 
… Jij ervaart het dan ook niet als iets negatiefs als er een afspraak wordt afgezegd. Jij trekt maar al te graag je joggingsbroek aan om vervolgens jouw favoriete serie te kijken op de bank. 
 
… Je kunt namelijk niets meer hebben van niemand niet. Kort lontje? Nou.. misschien een millimeter of twee… 
 
… Niets is nog leuk, je ziet alles als een verplichting. Je ‘moet’ naar de stad, omdat je een nieuwe winterjas nodig hebt. Je ‘moet’ naar de verjaardag van een vriendin, omdat je haar niet kunt laten zitten. 
 
 
… Hoe goed jij ook hebt genoten van je nachtrust, je bent continue moe. Jij kan echt overal een dutje doen, in de trein, achter je laptop of in de klas. 
 
… Je bent niet meer in voor spontane uitjes. Alles moet volgens schema, anders raak jij de balans al helemaal kwijt. 
 
… Je zit simpelweg niet lekker in je velletje. Niets voelt goed aan, behalve in bed liggen dan! 
 
Wat doe jij het liefst als je een dagje voor jezelf hebt?