Tijd voor jezelf

Vrije tijd door Anouk
Wanneer las jij voor het laatst een boek of hield je een Sex and the City-marathon? Als je hier even over na moet denken, is het al te lang geleden. We zijn tegenwoordig veel te druk met anderen, dat we onszelf vergeten.

 
Werk, studie, een partner, eventuele kinderen en vriendinnen: ze vragen allemaal om tijd en aandacht. Dit leidt er regelmatig toe dat we onze vriendschappen onderhouden via Facebook, de kinderen op de crèche dumpen en halfbakken werk afleveren.
 
We willen overal bij zijn en we willen ook van de laatste nieuwtjes op de hoogte blijven. Tijd om ergens van te genieten of om jezelf op te laden is er amper, met stress als gevolg. Maar met de volgende tips gaat daar verandering in komen!

 
Plannen
Maak iedere dag (of iedere week) een to do-lijstje. Schrijf per dag de belangrijkste dingen op die dan echt moeten gebeuren. Houd het wel realistisch en doe maximaal drie taken per dag naast je werk of studie. En één voorwaarde: zet elke dag ook iets leuks voor jezelf op de planning! Zoals een halfuurtje lezen, een avondje lekker in bad of een film kijken met je lief.
 
Nee!
Zeg jij overal ‘ja’ op? Niet doen! Mensen in je omgeving beschouwen het dan als vanzelfsprekend dat jij altijd kunt. Leer 'nee' zeggen tegen de dingen die jou geen voldoening brengen. Is iets wel de moeite waard, maar staat je agenda al volgepland? Je kunt jezelf niet in tweeën splitsen. Kies voor hetgene wat voor jou het belangrijkst is!

 
Eén ding tegelijk
Multitasken lijkt heel effectief, maar eigenlijk stellen we alles daarmee alleen maar uit. Focus je op één ding. Zo kun je iets goed afronden, voordat je aan het volgende begint. Ga bijvoorbeeld één avond per maand zitten om al je rekeningen te betalen en bel op één vaste avond per week met je moeder of beste vriendin om bij te kletsen. Dan spookt het daarna ook niet meer door je hoofd en kun je je aandacht besteden aan iets anders.
 
Offline
Sluit je computer af, zet je telefoon uit en laat de televisie voor wat het is zodat je niet gestoord kunt worden. Ga met een glas wijn en een goed boek op de bank zitten, speel een spelletje met het hele gezin of heb stomende seks met je lover. Echt, het werkt ontspannend!
 
Maak jij -genoeg- tijd voor jezelf vrij?