Beleef avonturen op zee met Bontekoe

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

In heel Nederland zijn kinderen opgegroeid met dit boek. Eind jaren vijftig verscheen er al een stripversie van dit bekende verhaal, gemaakt door Piet Wijn en Hans Jacobs. Op 21 december 2003 ging de gelijknamige musical in première, maar een film liet op zich wachten. Tot nu. Op 22 november komt de speelfilm in de Nederlandse bioscopen en ziet regisseur Steven de Jong zijn grote droom werkelijkheid worden.

Het verhaal van de Scheepsjongens van Bontekoe gaat over avonturen en over de liefde voor de zee. Hoofdpersonen zijn Hajo, Rolf en Padde. De vader van Hajo is als stuurman omgekomen op zee en Hajo heeft daar nog dagelijks verdriet van. Maar het water trekt toch. Op het land voelt hij zich niet thuis en kan hij niet aarden. Wanneer hij Kapitein Bontekoe ontmoet, trekt hij de stoute schoenen aan en vraagt of hij mag aanmonsteren. Hij ontmoet daar Rolf, het jonge neefje van Bontekoe. uitvaren staat de beste vriend van Hajo, Padde, op de kade. Als hij en Rolf met de Nieuw-Hoorn – het schip van Bontekoe – uitvaren, staat de beste vriend van Hajo, Padde, op de kade. Padde kan zijn vriend niet missen en besluit, geheel onverwacht, mee te gaan met zijn allerbeste vriend. Maar Padde is niet de slimste jongen op de wereld en daardoor komen hij en zijn vrienden Hajo en Rolf behoorlijk in de problemen tijdens de zeereis. Langzamerhand beginnen ze allemaal te twijfelen of ze wel thuis zullen komen bij hun lieve moedertje.

Afbeelding verwijderd door redactie

Om deze film te kunnen maken zijn er over de hele wereld opnames gemaakt. Voor de scènes op het ijs werd er gefilmd in Litouwen, maar de crew reisde ook af naar Australië. Dit om opnames te kunnen maken in de tropen en om te kunnen filmen op het in 1999 nagebouwde VOC-schip De Duyfken (oorspronkelijk gebouwd in 1595). Dit heeft mooie beelden opgeleverd die het verhaal nog levendiger maken. Het verhaal is prachtig weergegeven op beeld en er wordt geen loopje met het boek genomen.

Hoofdrolspelers Hajo (Pim Wessels) en Rolf (Martijn Hendrickx) zijn daar zeer zeker ook verantwoordelijk voor. Een krachtig speelfilmdebuut voor beide jongens. Padde (Billy Zomerdijk) is iets minder sterk, maar voor een nieuwe ster aan het firmament zeker niet teleurstellend. De overige rollen werden wisselend goed en minder goed ingevuld. Thomas Acda is wat mij betreft de grootste verrassing. De rol van Harmen, type ruwe bolster, blanke pit, die de jongens wegwijs maakt in het VOC-leven, is hem op het lijf geschreven. Daar tegenover staat dat Chris Zegers een grote teleurstelling was. In het theater en filmwezen bestaan er geen kleine rollen, alleen kleine acteurs. Het is jammer dat Chris niet meer heeft weten te maken van zijn rol als scheepsarts.

Afbeelding verwijderd door redactie

Maar afgezien van de wisselende acteerkwaliteiten, is dit de beste Nederlandse film die ik in tijden heb gezien. In het avonturenfilmgenre zelfs zo goed dat het zich op sommige momenten kan meten met films als Pirates of the Caribean. Zo echt is de viezigheid van het schip en zijn opvarenden, zo koud voelt de kou op het ijs en zo heet is het zonder water op de zoute zee. Samen met de prachtige beelden en de mooie muziek (titeltrack Pak maar m'n hand van Nick & Simon wordt ongetwijfeld een hit!) kan deze film niet anders dan een succes worden. Ik raad je daarom ook aan om deze film in de bioscoop te zien. Dit geeft je helemaal het gevoel dat je samen met Hajo, Padde en Rolf op het schip van Kapitein Bontekoe zit.

Afbeelding verwijderd door redactie
De Scheepsjongens van Bontekoe
Met o.a.: Pim Wessels, Cees Geel en Thomas Acda
Speelduur: ongeveer 145 minuten
Vanaf 22 november in bioscopen in heel Nederland te zien
Voor meer informatie zie de website