Even terug in de tijd...

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Ook al was de serie voor mijn bouwjaar op de buis, de acteurs uit de serie zijn tot op de dag van vandaag klinkende namen. Jenny Arean (Telkens weer het dorp, 'T Schaep met de vijf Pooten), Huib Rooymans (Meneer Harmsen uit Toen was geluk heel gewoon) en André van Duin zijn de hoofdrolspelers in deze klassieker.

Het verhaal van Het Meisje met de Blauwe Hoed is tijdloos: het is namelijk een liefdesverhaal. Eind jaren twintig wordt verwend kruidenierszoontje Daan Pieters (Huib Rooymans) opgeroepen om in het leger te gaan. Onderweg naar de kazerne ziet hij een mooi meisje met een blauwe hoed: Betsy (Jenny Arean). Telkens weer komen ze elkaar tegen, zelfs in het café, wanneer ze met een andere soldaat uit is. De grappige vriend van Daan, Toontje (André van Duin), zorgt ervoor dat Daan en Betsy met elkaar in contact komen. Dit leidt tot het onvermijdelijke: ze worden verliefd. Dit tot groot verdriet van de portemonnee van Daan, want Betsy blijkt van dure dingen te houden. Wanneer Daan Betsy aan zijn ouders voorstelt, blijken zij niet erg gecharmeerd van die stadsmeid. Uit protest besluiten ze zich te gaan verloven.

Afbeelding verwijderd door redactie

Heerlijk om zo'n oude serie te zien. Ik houd erg van boeken uit de jaren twintig van de vorige eeuw, en ondanks het feit dat dit een serie uit de jaren zeventig is, hebben ze de sfeer van die tijd goed weergegeven. De liedjes zijn kneuterig en komisch weergegeven. Het lijkt bijna leuk om in dienst te gaan. Zéker als je zo'n grappige figuur als André van Duin als je slapie (kamergenoot) krijgt.

Huib Rooymans zet zo'n pure, degelijke Daantje neer, dat je je niet kan voorstellen dat iemand zo naïef is. Dit zou in deze tijd niet meer voorkomen bij iemand van een jaar of twintig. En dat is de kracht van deze serie: pure naïviteit, gegoten in een komisch-muzikaal jasje.

De extra's op deze dvd bestaan alleen uit voorstukjes van andere tv-klassiekers, zoals Pommetje Horlepiep, de Kleine Waarheid en Swiebertje, en een verwijzing naar de website van NCRV Classics. Deze vallen dus een beetje tegen, maar je koopt een dergelijke dvd tenslotte niet om de extra's, maar om de serie en die is puik!


Meisje Met De Blauwe Hoed
Hans Hoekman

Speelduur: 230 minuten
Uitgebracht door: Bridge Entertainment
EAN: 8711983486508