Energieke ode aan Harlem!

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Maar voordat wij ons in het rode pluche lieten zakken, was het eerst zien en gezien worden op de rode loper. Diverse sterren uit de musicalbusiness hadden zich prachtig opgedoft voor deze musical, die in 1992 voor het laatst in Nederland werd opgevoerd. Wij zagen onder andere een prachtige Antje Monteiro, Sophia Wezer en Lone van Roosendaal. De dresscode voor de première was feestelijk en daarvan kwamen heel wat verschillende interpretaties van voorbij. Natuurlijk zetten we enkele van de mooiste creaties voor jullie op de foto!

Bubbling Brown Sugar speelt zich af in de New Yorkse wijk Harlem. Het begint wanneer een groep jongeren nieuwsgierig is naar het Harlem uit de jaren dertig van de vorige eeuw. Vele kleurlingen worden gedwongen zich daar te vestigen, in verband met de wederopbouw van New York. De huur is echter bijna niet op te brengen, waardoor de mensen house-rent-parties gaan organiseren. Met de gevraagde entree draagt iedereen een steentje bij aan hun huur. Soms staan honderden mensen in één appartement tegelijk te dansen, zingen en muziek te maken. Het doet de beroerde situatie een beetje vergeten, want Harlem vervalt tot een krottenwijk.

Harlem was in de jaren dertig een wereldberoemd artistiek centrum. Blanke jazzliefhebbers trokken er naar toe, om te luisteren naar de swingende muziek van de zwarte artiesten. Zij konden vanwege de hoge entree zelf nooit naar clubs als de Cotton Club, waar er werd gedanst en muziek gemaakt. Inmiddels is er niets meer over van de sfeer uit die tijd. De Cotton Club en het even populaire The Savoy bestaan nu niet meer, maar de wereldberoemde nummers als Sweet Georgia Brown en It don't mean a thing (if it ain't got that swing) blijven nog steeds populair en herkenbaar.

Afbeelding verwijderd door redactie

De musical opent met de nummers Bubbling Sweet en Bubbling Brown Sugar en dat zorgt ervoor dat de show vanaf het begin staat als een huis. Het gevaar van een dergelijk sterk begin, is dat de show langzaam inzakt. Dat gebeurt hier zeker niet! Het publiek wordt getrakteerd op de meest prachtige uitvoeringen van nummers als Some of these days en Swing Low Sweet Chariot elkaar op, met als topper Sophisticated Lady, waarin zang en dans op een perfecte manier bij elkaar komen.

Werkelijk alles klopt aan deze voorstelling. De ijzersterke cast, met artiesten uit onder andere Nederland en de Verenigde Staten, wordt ondersteund door een geweldig orkest. De kostuums spetteren van het podium, evenals de danskunsten. Carolina Dijkhuizen maakte zeker een goede keuze door voor deze musical te gaan. Ze laat zien dat ze veel meer in huis heeft dan ze ooit eerder heeft kunnen laten zien. Maar ook Caroline Dest (o.a. Total Touch) en Noortje Fassaert (o.a. The Wiz en Musical in Ahoy 2006) zijn zeer verrassend. Beide dames voeren ons mee naar een vergeten tijd, op een manier die regelmatig kippenvel geeft. Noortje bekende na de voorstelling dat de cast veel last van de zenuwen had gehad. Daar was echter helemaal niets van te horen.

Het decor van Bob Fine moet zeker worden geroemd: simpel in uitvoering en daardoor een rustig element in de verder ongelooflijk bruisende show. Ook de belichting, ontworpen door Coen van der Hoeven, geeft een extra dimensie aan deze musical, waardoor de sterren nog beter tot hun recht komen.

Bubbling Brown Sugar is fantastisch. Nergens een zwakke schakel te bekennen, zelfs niet in de uitspraak van het Engels (de musical wordt volledig in het Engels uitgevoerd). Als ik niet wist dat er Nederlanders in de cast waren opgenomen, had ik het niet gehoord. Carolina Dijkhuizen vertelde na de show dat ze een ontzettend leuke spelersgroep hebben en veel plezier hebben op het podium. Ze voegde eraan toe dat ze hoopte dat dat ook overkomt op het publiek. Wij kunnen alleen maar zeggen dat de energie je letterlijk overspoelt en dat je bij deze show echt alleen maar kunt genieten.

Bubbling Brown Sugar bruist, spettert en, laat ik het maar gewoon zeggen, bubbelt van het podium af. Laat die Musical Awards maar komen!

De musical speelt nog tot en met 17 maart 2008 in theaters door heel Nederland. Check voor meer informatie de website.