Alles over verliefdheid

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

'In elk huishouden hoort een goed kookboek, in elke relatie is dit boek een must', lees ik voordat ik Het geschenk van verliefdheid in handen krijg. En dat gevoel wordt versterkt als ik de achterflap lees. "Verliefdheid is het mooiste geschenk dat de natuur ons biedt! Maar waarom kunnen alleen kinderen er ten volle van genieten? Dramatisch wordt het voor velen als ze al een relatie hebben. Dan wordt verliefdheid een taboe en wordt het ofwel zo vlug mogelijk onder de mat geveegd, ofwel gaat de relatie eraan ten onder. Dat is doodzonde. Als je het fenomeen verliefdheid begrijpt, hoef je er geen prijs voor te betalen en je huwelijk er niet voor op te offeren. Je zult verliefdheid dan als een geschenk omarmen en er de vruchten van kunnen plukken binnen je eigen relatie."

Hoe komt Anne van Meeuwen eigenlijk aan al die wijsheid? In het 'Woord vooraf' vertelt de schrijfster over haar eigen zoektocht. Over haar eigen jeugd en haar eerste huwelijk. "Jaren heeft het onderwerp mij geboeid, maar al die tijd bleef ik zelf het lijdend voorwerp. Wanneer zou ik eindelijk afrekenen met de pijn van verliefdheid? Toen ik zelf een praktijk als therapeute had, merkte ik dat ik niet alleen met het probleem worstelde, maar dat anderen er ook niet 'wijs' uit werden. Het schrijven en ontrafelen begon."

Het boek is opgedeeld in drie delen. In het eerste deel lezen we alles over verliefd zijn als we jong zijn. Het ergste wat ons dan kan overkomen, is dat we niet verliefd worden." Het volgende deel leert ons alles over verliefd zijn als we al een relatie hebben. Is dat het ergste wat ons kan overkomen? Maar wat denk je als je ouder bent. Hoe ervaren we verliefdheid in onze tweede levenshelft. Kortom een boek boordevol interessante informatie voor iedereen, maar dat vind ik meteen het manco van dit boek. Er is teveel informatie in gestopt voor teveel doelgroepen. Daardoor vind ik het moeilijk om echt in het boek te verdiepen. Toch krijgt het boek een plaatsje in mijn boekenkast. Als ik later geen raad meer met mijn verliefdheid weet, heb ik in ieder geval een handleiding in de buurt.


Het geschenk van verliefdheid
Meeuwen, A. Van

176 bladzijden
Uitgeverij Standaard
ISBN: 9789002223303