Moord in koelen bloede?

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Ted Crawford (Anthony Hopkins) is ijs- en ijskoud. Als hij ontdekt dat zijn vrouw Jennifer vreemd gaat, schiet hij haar kalm door haar hoofd en belt rustig de politie. De vrouw raakt in een diepe coma. De jonge, succesvolle aanklager Willy Beachum (Ryan Gosling) krijgt de zaak toegewezen. Omdat Crawford een mondelinge en schriftelijke bekentenis heeft gegeven, denkt hij de zaak binnen een week rond te hebben. Dat komt goed uit, want Willy is aangenomen bij het meest prestigieuze advocatenkantoor in de stad. Na de meer dan vriendelijke kennismaking met zijn nieuwe bazin Nikki Gardner (Rosamund Pike), ziet hij het helemaal zitten bij zijn nieuwe werkgever. Hij maakt zich dan ook niet al te druk over het verzamelen van bewijsmateriaal voor zijn laatste 'klusje'.

Crawford voert zelf zijn verdediging in de rechtbank. Alle getuigen van het Openbaar Ministerie laat hij links liggen, tot Robert Nunally in het getuigenbankje verschijnt. Op dat moment onthult Crawford dat hij niet alleen de agent is die hem arresteerde, maar ook de geheime minnaar van zijn echtgenote was. Omdat de rechercheur ook bij de verhoren aanwezig was, vervallen de bekentenissen van Crawford. Bovendien heeft Ted geen spoortje bewijsmateriaal achter gelaten. Hij wordt vrij gelaten en Willy krijgt een paar dagen de tijd om nieuw bewijs te verzamelen. Hij bijt zich vast in de zaak, maar het wordt hem niet makkelijk gemaakt door Crawford.

Afbeelding verwijderd door redactieAfbeelding verwijderd door redactie

Er ontstaat een ijzingwekkend kat- en muisspel tussen de twee mannen en de briljante Ted is aan de winnende hand. Willy staat op het punt de zaak, en daarmee zijn toekomst, genadeloos te verliezen. Hij weet dat ergens een barst moet zitten in het briljante plan van Crawford. Zijn laatste hoop is gevestigd op Jennifer, die nog steeds in coma ligt. Dan krijgt hij hulp uit onverwachte hoek, zonder dat deze persoon het zelf in de gaten heeft.

Fracture staat te boek als een thriller, maar eigenlijk is het vooral een psychologisch spel tussen twee mensen. Hopkins en Gosling zijn ook duidelijk degenen die de film dragen, de andere personages staan meer op de achtergrond. Het verhaal komt een beetje traag op gang, maar het acteerspel van zowel Hopkins als Gosling maakt dat zeker goed. De dvd biedt niet veel extra's: een paar trailers en een selectie van verwijderde scènes. Leuk daaraan is dan wel weer dat er twee alternatieve eindes zijn toegevoegd. Overigens: de knikkerbanen in de film zijn niet alleen fascinerend om naar te kijken, maar ook nog gemaakt door een kunstenaar uit Amsterdam.


Fracture
Rosamund Pike

Speelduur: 109 minuten
Uitgegeven door: RCV
Adviesleeftijd: 12 jaar