Even voorstellen: St.Vincent

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

In een droevige Calimero-bui denk ik weleens: sommige mensen zijn echt overal goed in! Singer-songwriter Annie Clark is zo iemand. Eigenlijk kan je weinig slechts over haar zeggen: ze is jong, getalenteerd, mysterieus en ook nog eens een plaatje om te zien. Deze 25-jarige Amerikaanse heeft er al twee carrieres opzitten wanneer ze als St. Vincent haar eerste plaat uitbrengt. Clark is net als Shara Worden van My Brightest Diamond afkomstig uit de begeleidingsband van Sufjan Stevens. Verder deed ze ruime ervaring op als gitariste in The Polyphonic Spree. Een hele staat van dienst voor zo'n jonge dame!



Ook het zingen lonkte en als St. Vincent combineert ze haar gitaarspel nu met een lichte, heldere stem. Haar teksten zijn soms een beetje vreemd (bijvoorbeeld: Marry me John, I'll be so good to you, you won't reslize I'm gone), maar dat maakt het juist leuk. Op andere nummers drukt Clark zich juist heel krachtig uit en dan weer heel lief en onschuldig. In een hokje stoppen kan je dus vergeten. Deze wispelturigheid zorgt dat je je boek even weglegt en luistert naar wat Clark te vertellen heeft. Een leuke gewaardwording!

Met debuutalbum Marry Me staat ze voor het eerst op eigen benen en dat gaat haar goed af. Clark is meer dan een poppengezichtje. Ze laat verschillende muzikale kanten van zichzelf zien. Zo is ze poeslief in de gelijknamige single Marry Me en klinkt ze juist weer doorleefd en wijs in het licht jazzy Land Mines. Naast zang speelt Clark gitaar en piano. Op twee nummers wordt ze bijgestaan door niemand minder dan David Bowies toetsenist Mike Garsons, maar de meeste instrumenten speelt Clark zelf.

Mooi is dat Annie Clark niet voor de makkelijke weg kiest. Haar songs zitten verrassend knap in elkaar. Hoewel het album een paar luisterbeurten vereist, is Marry Me een prachtige plaat. Kinderlijk als Feist of CocoRosie, dromerig als Kate Bush, maar bovenal een heerlijke toevoeging aan het indie genre. Ach, en als ik eerlijk ben, gun ik het haar ook wel. Op de radio horen we nog niet veel over St.Vincent, maar met bijna 18000 vrienden op MySpace is deze jonge dame inmiddels aardig op weg. Wie zo'n gevarieerde debuutplaat aflevert, verdient oprechte bewondering!



Marry Me
St Vincent


www.ilovestvincent.com