Celine's nieuwe sound

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
It's All Coming Back To Me Now

, Because You Loved Me en My Heart will go on zijn slechts drie van de gigantische hits die Celine Dion in de loop der jaren scoorde. Met haar enorme bereik en krachtige stem verkocht ze miljoenen platen. Ondanks dat ze hit na hit behaalde, vernieuwde Dion zich niet. Altijd dezelfde uithalen, veelal electronische drums en de sound is bijzonder herkenbaar. Tijd voor een frisse wind dus. Kennelijk kwam Celine zelf ook tot die conclusie en met Taking Chances slaat ze een hele nieuwe weg in.

Is Taking Chances herkenbaar? Nee. Het grootste deel van de cd is niet Dion-like. Natuurlijk komen af en toe de uithalen weer aan de orde, maar ze kan dat nou eenmaal goed. Dus waarom zou je dat laten. Taking Chances kenmerkt zich echter door puurheid en een combinatie van verschillende stijlen. Celine heeft zich laten inspireren door veelzijdige songwriters en het album krijgt hierdoor een heel divers tintje. Van pure rock gaat het naar Bollywood en van gospel gaat ze naar country. Ondertussen vinden we ook nog heel veel nummers terug op deze cd, die daar weer een mix van zijn.

Het is opvallend dat Dion dit keer met haar stem niet alleen de hoogte ingaat. Ze is minder gepolijst. Alsof het leven eindelijk grip op haar perfectie heeft gekregen. Maar dat komt haar alleen maar ten goede. Met een rauwe, bijna Janis Joplin aandoende, track That's just the woman in me steelt ze alle harten. Het lage gospelnummer New Dawn kent wel de nodige uithalen, maar ze zijn niet langer glad en leeg. Er zit diepte in. Ook de onderwerpen waarover Celine zingt gaan verder dan de melancholische wat-was-het-fijn-toen-we-samen-waren-songs, die we van haar gewend zijn. Natuurlijk staan er ook liefdesliedjes op dit schijfje, maar ze zijn niet meer zoet en schattig. This time beschrijft zelfs ronduit hard en pijnlijk een aflopende relatie.

Met Taking Chances heeft Celine Dion een kans gegrepen. Op de stijl van de cover na heeft ze zich vernieuwd en gaat ze mee met de huidige crossover-trend. De combinatie van rock en etnische invloeden, zoals Bollywood, fado en de Franse chanson, met haar eigen geluid is een succes. En de gelijknamige titelsong zal zeker niet de enige hit blijven!

Afbeelding verwijderd door redactie


Taking Chances
Celine Dion

Label: Sony BMG