Langzaam naar de ontknoping

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Psycholoog Alex Delaware wordt door de politie gevraagd om een jonge actrice te onderzoeken, die met haar vriend Dylan – die ze heeft leren kennen bij het volgen van toneellessen – hun eigen ontvoering in scène heeft gezet. Het blijft slechts bij enkele gesprekken: het meisje, Michaela, laat niet veel los en geeft haar vriend overal de schuld van. Nadat Alex heeft vernomen dat de twee een taakstraf hebben gekregen voor hun daad, vergeet hij de zaak verder. Niet veel later wordt Michaela echter gruwelijk vermoord teruggevonden. De hoofdverdachte, Dylan, is ineens ook spoorloos verdwenen. De logische vraag rijst of hij een dader op de vlucht is of dat er toch misschien meer aan de hand is. Is de ontvoering werkelijkheid geworden?

Het politie-onderzoek wordt geleid door inspecteur Milo Sturgis, een goede vriend van Alex. De twee hebben in het verleden al vaker zaken opgelost en samen gaan ze op zoek naar antwoorden in de schimmige theaterwereld van Los Angeles. Al snel boeken ze resultaat: er komen meer dode acteurs op hun pad. Toch lijkt bijna niemand het dode meisje gekend te hebben en zijn er meerdere personen die volgens Milo en Alex in aanmerking komen om de dader te zijn. Het kost ze alleen veel moeite om alle aanwijzingen uit te zoeken. Uiteindelijk komen er wel waardevolle feiten naar boven en lijken zelfs zaken uit het verleden een verband te hebben met de moord op Michaela. Natuurlijk is de ontknoping niet zoals je het verwacht, maar daarom niet minder spannend.

Het leuke aan vervolgreeksen vind ik altijd dat je je echt een beeld kan vormen van de personages en de omgeving die in de boeken voorkomen. Dat dat succesvol kan zijn, blijkt wel uit het feit dat Ontknoping al het twintigste deel is uit de serie thrillers rond Alex Delaware. Toch komt het boek een beetje traag op gang. Dat ligt wat mij betreft vooral aan de uitgebreide beschrijvingen die schrijver Kellerman gebruikt om het verhaal levendig te maken, het is allemaal net iets te detaillistisch. Daardoor zit er weinig tempo in Ontknoping, wat ik erg jammer vind. Het verhaal op zich is daarentegen wel sterk, waardoor je het boek toch wel met een goed gevoel kan dichtslaan.

Afbeelding verwijderd door redactie

Ontknoping
Jonathan Kellerman

352 bladzijden
Uitgeverij Sijthoff
ISBN 9789024560721