Magie en geloven in jezelf

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Meneer Magorium (Dustin Hoffman) heeft besloten dat aan zijn lange leven binnenkort een einde zal komen. Hij heeft namelijk ooit in Italië zoveel paar schoenen gekocht, dat hij er zijn hele leven mee zou kunnen doen. Nu is hij bezig met zijn laatste paar. Zijn Wonder Emporium, de speelgoedwinkel, moet echter wel in goede handen komen na zijn overlijden. Magorium heeft ook al de juiste persoon daarvoor in gedachten: hij wil dat zijn shopmanager Molly Mahoney (Natalie Portman) de winkel krijgt.

Mahoney, zoals haar vrienden haar noemen, is echter niet overtuigd van haar eigen kunnen. Ze gelooft in iedereen om haar heen, maar niet in zichzelf. En wanneer Magorium overlijdt, verliest Mahoney alle hoop. Ze besluit om de winkel te verkopen. De magische winkel die ooit kleurrijk en vol kinderen was, is nu kleurloos en verlaten. Zal de magie die zo kenmerkend was voor Meneer Magorium's Wonder Emporium kunnen overleven zónder hem?

Afbeelding verwijderd door redactie

Regisseur Zach Helm heeft zijn uiterste best gedaan om de speelgoedwinkel de vreemdste, meest fantastische en wonderbaarlijkste winkel van de hele wereld te maken. Werkelijk alles klopt. Een deur waarachter verschillende kamers zitten, je hoeft alleen maar te draaien aan de knop en dan zit je opeens in de ballenkamer of de huiskamer. De knuffels leiden een eigen leven en de boeken lezen zichzelf voor. Maar het allermooiste is wel Het Grote Boek. Je hoeft alleen maar te zeggen wat je zoekt, dan open je het boek en daar staat bijvoorbeeld die brandweerauto.

Maar de magie is niet alleen weergegeven in de ongelooflijke special effects, ook in de kleine dagelijkse dingen komt de magie terug. Met name de laatste dag van Meneer Magorium is prachtig simpel weergegeven. Want magie zit niet alleen in een vliegende robot, maar ook in springen op de matrassen in een beddenzaak.

Afbeelding verwijderd door redactie

Een heerlijke film, bij uitstek geschikt voor de kerstvakantie. Het verdriet om het vertrek van Meneer Magorium is zo mooi weerspiegeld in alle vrienden én de speelgoedwinkel, dat op een gegeven moment de tranen over mijn wangen liepen. Er wordt gebruik gemaakt van prachtige muziek, gemaakt door Alexandre Desplat en Aaron Zigman. Licht teleurstellend is wel het eind. Bij een dergelijke film wil je toch graag weten wat er verder gaat gebeuren met de hoofdrolspelers, maar daar laten de filmmakers, wellicht bewust, toch wat eindjes open.

Ondanks dat de film geen magische topper is, zoals Harry Potter of de originele versie van Sjakie en de Chocoladefabriek, is het een leuke film met goede acteurs. Er is ook een Nederlandse versie, met de stemmen van Angela Schijf en Wim Schippers. Hierdoor, én door het verhaal, kun je eens lekker met het hele gezin naar de film. Succes gegarandeerd!

Afbeelding verwijderd door redactie
Mr. Magorium's Wonder Emporium
Met o.a.: Dustin Hoffman en Natalie Portman
Geschikt voor: alle leeftijden
De Wonderwinkel van Meneer Magorium is vanaf 6 december te zien in de bioscoop. Zie voor meer informatie de website.