De grote wijsheid van een klein meisje

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Het verhaal begint met Harriets besluit dat ze geen cadeautjes wil voor haar veertiende verjaardag. Ze heeft besloten dat ze trouw is aan zichzelf en dat ze zich niet meer zal laten afleiden door de materialistische aspecten van het leven. Op deze manier hoopt ze dat ze spiritueler wordt en dat ze dan ook zal inzien dat haar overleden vader nog steeds bij haar is. Een groter cadeau dan dat kan zij zich niet voorstellen.

Toch hebben haar moeder en excentrieke oma (Nana genoemd) een bijzonder cadeau voor haar. Ze hebben namelijk de meditaties die Harriet schrijft laten bundelen in een boek. Deze meditaties zijn geïnspireerd op de dingen die om haar heen gebeuren. Zoals de verloren schaakfinale waarna ze schreef "degenen die het meest verdienen, krijgen zelden een eerlijke behandeling". Het boek heeft de titel De oneindige wijsheid van Harriet Rose meegekregen.

Omdat moeder en oma maar liefst duizend exemplaren hebben laten drukken moet er een publiciteitscampagne bedacht worden. Moeder Olivia wordt hoofd public relations en Nana gaat zich bezighouden met de verkoop van het boek. De eerste gelegenheid hiervoor is de officiële boekpresentatie, waarvoor veel mensen zijn uitgenodigd onder wie Jean Claude.

Jean Claude is een charmante zestienjarige Fransman die Harriet heeft leren kennen in het zwembad. Niet alleen zij, maar ook klasgenoot en 'aartsrivaal' Charlotte Goldman heeft een oogje op deze jongen. Het is niet makkelijk voor Harriet uit te vinden wie hij nou leuker vindt.

Na de presentatie van haar boek verloopt alles in een stroomversnelling. Harriet wint de wedstrijd 'Het gezicht van Londen' en wordt aan alle kanten benaderd door mensen van de media en andere geïnteresseerden. Zo belandt ze in een helikopter die haar naar een groot landhuis brengt voor een echte fotosessie met een glossy tijdschrift. Of de oneindige wijsheid van deze puber haar heeft kunnen voorbereiden op alle media-aandacht lees je in De oneindige wijsheid van Harriet Rose.

Afbeelding verwijderd door redactie

De schrijfster van dit boek is Dianna Janney. Zij is werkzaam als advocaat en procureur en studeerde filosofie aan de London University. Samen met haar man woont ze in Londen. De oneindige wijsheid van Harriet Rose is haar debuut.

Na de eerste vijftig pagina's van dit boek had ik een lichtelijke afkeer van Harriet omdat ze naar mijn mening wel erg volwassen wordt neergezet voor een meisje van 14 jaar. Maar naarmate het verhaal vorderde begon ik haar toch wel grappig te vinden. Ze is misschien ietwat vroegwijs, maar toch beschikt ze ook over alle onzekerheden die je bij een pubermeisje verwacht. Dit boek is geschreven voor tieners en ik denk dat zij een meisje als Harriet wel zouden kunnen zien als een nieuwe heldin!

Afbeelding verwijderd door redactie


De oneindige wijsheid van Harriet Rose
Janney, D

301 bladzijden
Uitgever: De Boekerij
ISBN: 9789022548561