Hilarische dvd vol opwarmertjes

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Wat zijn die korte Pixar-filmpjes die je voor een grote animatiefilm ziet toch eigenlijk? Het begint al ruim twintig jaar geleden. De grafische divisie van Lucasfilm richt zich op computeranimatie. Als Steve Jobs (de grote Apple-man) er miljoenen dollars in pompt, vestigt het bedrijf zich als Pixar Animation Studios. Het richt zich op de ontwikkeling van 3D-animatie en brengt als eerste bedrijf een volledige 3D-animatiefilm: Toy Story. Sinds mei 2006 maakt Pixar deel uit van voormalig partner The Walt Disney Company.

Awards

Maar het begint bij The Adventures Of André & Wally B. Deze short is in 1984 de eerste die Pixar aan de buitenwereld toont op dé computer graphics-conferentie Siggraph. In deze animatie zie je in een statisch decor een simplistische figuurtje dat achterna gezeten wordt door een bij. Revolutionair voor die tijd is de snelle beweging die erin zit. In de jaren daarna beleven talloze shorts en korte filmpjes de première op Siggraph. En even zo veel worden er beloond met diverse prestigieuze (nominaties voor) awards in de animatiewereld.

Afbeelding verwijderd door redactie Afbeelding verwijderd door redactie

Babylamp

De Luxo-lamp die inmiddels in het logo van Pixar verwerkt is, is 'hoofdpersoon' in het korte filmpje Luxo jr. uit 1986. Hier komt een statisch gebruiksvoorwerp tot leven, compleet met bijbehorende geluiden. Helemaal mooi is om de babylamp te zien: de makers hebben gekeken naar de verhoudingen bij een mensenbaby, typische kenmerken zijn bijvoorbeeld het grote hoofd en de korte armpjes. Dat hebben de makers proberen terug te laten komen in de babylamp. Daarnaast werd er in deze korte film geëxperimenteerd met lichtval en schaduwwerking. Behalve dat de Luxo-lamp symbool staat voor Pixar, hebben Luxo en Luxo jr. een educatieve functie: in Sesamstraat leren ze bijvoorbeeld het verschil tussen licht-zwaar en boven-beneden. Deze fragmenten staan als bonusmateriaal op de dvd.

Monster

Opvallend is dat de personages in de korte filmpjes vaak bijrollen hebben in de grotere animatiefilms. Mike's New Car (Monsters, inc.) en Mater And The Ghostlight (Cars) zijn gier voorbeelden van. Tin Toy, gemaakt in 1988, is een verre voorloper van Toy Story. Een mensenbaby is in de ogen van Tin Toy, een speelgoedpoppetje, een monster dat alles in zijn mond stopt. De technieken die zijn gebruikt, benaderen bijna twintig jaar geleden de werkelijkheid al zo goed. Tin Toy vlucht op een gegeven moment zijn oorspronkelijke verpakking in. Door het plastic ziet hij 'het monster' op hem afkomen, met het vertekende effect van plastic als je er doorheen kijkt.

Afbeelding verwijderd door redactie Afbeelding verwijderd door redactie

Kneepjes

Hoewel Pixar zich enkele jaren vooral op commercials richt en werkt aan grote producties, blijven de korte filmpjes een belangrijk onderdeel in het bedrijf. Ze zijn uitermate geschikt om nieuwe werknemers de kneepjes van het animatievak te leren en het bedrijf dus jong en flexibel te houden.

Afbeelding verwijderd door redactieAfbeelding verwijderd door redactie

Hilarische verhaaltjes

Bijzonder aan deze dvd is dat je ziet dat de kwaliteit van de animaties twintig jaar geleden al zo hoog is, dat je bijna geen tekenen van verjaring kunt ontdekken. In chronologische volgorde worden de shorts en korte films getoond. Hoewel je wel verschil in techniek ziet, is de kwaliteit van de oudste filmpjes verre van tenenkrommend. De creativiteit die in de filmpjes schuilt, de originaliteit en de hilarische verhaaltjes zijn heerlijk om naar te kijken. Juist dat ze zo kort zijn, is hun kracht. In enkele minuten een volledig, grappig en boeiend verhaal brengen, is een talent dat weinig bedrijven hebben. Ben je fan van animatiefilms, dan is dit zeker iets voor jou. Een waardevol document dat de ontwikkelingen in de animatiewereld toont. Vergeet niet het bonusmateriaal te kijken, in een documentaire wordt uitgelegd hoe het bedrijf geworden is zoals het is.

Beeld: Stapsgewijze ontwikkeling van de totstandkoming van een animatie, www.pixar.com


Pixar Short Films Collection

Tijd: 50 minuten
Uitgebracht door: Walt Disney Pictures
Adviesleeftijd: Alle leeftijden