Persuasion: klassiek kostuumdrama

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Anne Elliot (Sally Hawkins) wordt op haar negentiende hopeloos verliefd op marineofficier Frederick Wentworth (Rupert Penry-Jones). Hij is knap, maar niet rijk, een criterium dat voor de familie van Anne zwaar weegt. Zo zwaar, dat ze haar relatie moet beëindigen. Van deze beslissing krijgt Anne enorm veel spijt. Na acht jaar komt Wentworth namelijk terug van zee. Hij is rijk geworden en heeft een goede reputatie. Dat ziet niet alleen Anne, maar ook alle andere vrijgezelle vrouwen in de omgeving. Het contact tussen de twee oude geliefden vlot niet echt. Anne houdt afstand, maar blijft zich afvragen of hij haar vergeten is, of dat hij haar niet kan vergeven dat ze naar haar familie luisterde in plaats van naar haar hart.

Afbeelding verwijderd door redactie

De BBC wist op een klassieke manier het kostuumdrama te verfilmen. Je wordt een stuk terug de tijd in gesleurd en bent bijna onderdeel van de gemeenschap waar Anne zich in bevindt. Het typisch Britse landschap en de relatief onbekende acteurs maken het verhaal zeer puur. Naast Sally Hawkins en Rupert Penry-Jones vertolken onder andere comédienne Julia Davis en Anthony Head de rollen van de snobistische familieleden van Anne. De acteurs spelen goed en overtuigend. De timide Anne zou je soms aan haar haren willen trekken omdat ze zo bedeesd en afwachtend is, en de liefde die tussen de twee sluimert, is prachtig om te zien.

Het verhaal op zich is echter niet heel spannend. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar aan het einde voel je wel enigszins een anticlimax over het verhaal. Ergens verwacht je wel iets meer. Maar de acteurs en de uitvoering van het verhaal maken veel goed. Het camerawerk is heel realistisch. De BBC koos niet voor een statische verfilming, maar filmde regelmatig 'uit de losse pols'. De bijna artistieke manier van filmen zorgt ervoor dat het geheel minder stijf wordt.

Afbeelding verwijderd door redactie

Jammer is dat er helemaal geen extra's op de dvd staan. Juist bij een klassieker als Persuasion zou je graag wat meer horen over keuzes die zijn gemaakt bij de productie van de film. Maar dat is dan ook een van de weinige minpuntjes aan de dvd. Houd je van kostuumdrama's of van Jane Austen? Dan is deze nieuwe verfilming zeker een aanrader.


Persuasion
Sally Hawkins

Tijd: 95 minuten
Uitgebracht door Just Entertainment
Beeld: BBC
Adviesleeftijd: Alle leeftijden