10 manieren om de feestdagen goedkoop door te komen

Vrije tijd door Ze.nl

Het is voor iedereen de duurste tijd van het jaar, de feestdagen. Of je nu wilt of niet, je geeft altijd te veel geld uit. Dé budget lifestyle site Budgi.nl heeft speciaal voor Ze.nl 10 tips om de feestdagen goedkoop door te komen.
 
Maak een lijst
Schrijf alle namen op voor wie jij een cadeau wilt kopen. Vul dit aan met cadeau-ideeën en het maximale bedrag. Op deze lijst schrijf je ook de namen op aan wie je een fooi wilt geven. Denk aan de babysitter, de krantenbezorger etcetera. Zo kun je een realistisch budget bepalen en je cadeau-ideeën eventueel wijzigen en hierop aanpassen.
 
Begin op tijd
Wacht niet tot een week voor Kerstmis met het kopen van cadeaus. Begin nu al te kijken want sommige winkels hebben momenteel ‘final sale’ waardoor jij met grote korting cadeaus kunt kopen. Bovendien bezwijk je niet onder de druk van tijd en neem je geen genoegen met een duurder cadeau.
 

Doe het zelf!
Ontzettend populair zijn de DIY-projecten. Brei daarom met 2 bollen wol een armsjaal zelf of maak een prachtig River schilderij. Zo heb je een persoonlijk en uniek cadeau for less! Wees creatief want met DIY’s zijn de mogelijkheden oneindig.
 
Surprises
Verzamel je familie bij elkaar en vertel over je idee om surprises te geven tijdens Kerstmis. Zo hoef je maar voor één persoon iets heel leuks te kopen en kun je diegene geven wat hij of zij écht graag wil in plaats van voor iedereen tierelantijntjes te kopen die ze niet gebruiken. Spreek ook samen een budget af!
 
Krantenpapier
Pak de cadeaus in met krantenpapier. Dit heb je toch al in huis van bijvoorbeeld reclamefolders en kost dus geen geld. Cadeaupapier wordt toch direct kapot gescheurd en in de container gegooid, zonde van je geld!
 

Betaal contant
Ga je op pad voor cadeaus? Pin dan van tevoren je budget en laat je pinpas thuis. Zo kun je never nooit over het budget gaan.
 
Verzend e-cards
Papieren kaarten zijn leuk en aardig, maar door de dure postzegels (€ 0,64 per stuk) en alle kaarten die je moet kopen wordt het een duur grapje. Kies daarom voor gratis e-cards. Zo laat je zien dat je toch aan ze hebt gedacht en de moeite hebt genomen om een leuk kaartje te sturen.
 
Cadeau-ervaring
Als je heel veel geld wilt besparen, kun je ook kiezen voor cadeau-ervaringen. Zo kun je je zus aanbieden die net een kindje heeft gekregen om een weekend op te passen, bij je opa en oma een paar middagen te helpen in het huishouden en met je nichtjes en neefjes een dagje iets leuks te gaan doen. De cadeaus waar je zoveel geld insteekt herinneren de meeste mensen zich twee jaar later niet meer, die ervaringen wel!
 

Eten
Ben jij de uitverkorene die deze dagen in de keuken mag staan kokkerellen? Koop dan het vlees op tijd in. Kies niet voor traditionele recepten maar google op ‘budgetrecept’. Zo zet je een heerlijk avondmaal op tafel zonder failliet te gaan. Ook kun je aan je gasten vragen om bijvoorbeeld een toetje mee te nemen zodat niet alle kosten op jouw schouders rusten.
 
Onthoud de reden van de feestdagen
Langzaam maar zeker zijn de feestdagen hartstikke commercieel geworden. Daar draait het echter niet om. Geniet van de kleine dingen, van elkaar en niet van al het materialisme.
 
Voor meer budget lifestyle tips kijk je op Budgi.nl.

Heb jij nog tips?