Muziek & romantiek in het kwadraat

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
Liefde op het eerste gezicht

Louis Connelly (Jonathan Rhys Meyers) is een getalenteerde Ierse zanger, Lyla Novacek (Keri Russell) een gerenommeerde celliste. Ze ontmoeten elkaar bij volle maan in het midden van New York. De vonk slaat onmiddellijk over en Louis en Lyla beleven een onvergetelijke nacht. De dag erna vertrekt Lyla met haar vader naar Chicago, maar de charismatische Louis blijft door haar hoofd spoken. Ook Louis kan aan niets anders denken dan aan de mooie Lyla, maar het lot kan niet voorkomen dat ze elkaar uit het oog verliezen.

Magische nacht

Een aantal maanden na hun magische nacht blijkt Lyla zwanger te zijn van Louis, maar haar vader wil daar niets van weten. Tijdens een ruzie met hem rent ze de weg op en wordt ze aangereden door een auto. Ze komt in het ziekenhuis terecht, waar haar vader haar vertelt dat haar baby is overleden. Lyla's wereld stort in. Twaalf jaar later vertelt haar vader op zijn sterfbed dat ze haar kind helemaal niet was verloren, maar dat hij het beter vond om haar baby af te staan. Vanaf het moment dat Lyla beseft dat ze ergens een kind heeft rondlopen, is er geen moment dat ze niet aan hem denkt.


Mozart de tweede

Ergens in Amerika woont hun zoontje, die nu de naam Evan Taylor draagt. De kinderbescherming zorgt al jaren voor hem, maar Evan (Freddie Highmore) weet ergens zeker dat hij nooit ongewenst is geweest. Hij ontsnapt uit het kindertehuis en volgt de geluiden van de straat, de muziek die alledaagse dingen voortbrengen. Zo ontmoet hij Arthur, een dakloze jongen die op straat muziek maakt. Evan gaat met hem mee, en komt zo net als Arthur onder de hoede van 'The Wizard' (Robin Williams). De Wizard ontdekt al snel het ongekende talent van Evan en geeft hem de mooiste plek in Central Park plus een passende artiestennaam: August Rush. De Wizard is echter alleen uit op winst. 'August' ontsnapt, zoekt onderdak in een kerk, ontmoet nieuwe mensen en komt zo terecht bij de prestigieuze kunstschool Juilliard. Daar ontpopt hij zich tot een soort tweede Mozart en dirigeert hij binnen de korste keren een orkest tijdens een bijzonder concert in Central Park.

Must-see voor musici en romantici

August Rush is een prachtig liefdesverhaal, waarbij de tranen meer dan eens over mijn wangen liepen. Het is al van begin af aan duidelijk hoe de vork in de steel zit, maar dat maakt de film er niet minder mooi om. Voor mij was August Rush een van de mooiste films die ik in tijden heb gezien. De plot is dan misschien wat sprookjesachtig en voorspelbaar, het is wel hartverwarmend en ontzettend feel-good. Hoewel ik normaal gesproken de kriebels krijg van Jonathan Rhys Meyers, vond ik hem in de rol van Louis zéér appetijtelijk. Freddie Highmore, bekend als Charlie uit de film Charlie and the Chocolate Factory, laat ook in deze film zijn ongekende acteertalent niet onbenut. Keri Russell is daarnaast ook heel overtuigend als Lyla Novacek en Robin Williams weet zoals altijd precies hoe hij een enigszins verknipt personage moet neerzetten. Ook Terrence Howard (als medewerker van de kinderbescherming) en de prachtige muziek zijn de moeite waard. Kortom, August Rush is een must-see voor elke musicus en romanticus!

August Rush
Speelduur: 100 minuten
Adviesleeftijd: alle leeftijden
Vanaf 7 februari in de bioscoop