Na ons de Zondvloed

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Op de achterflap, die ik natuurlijk lees voordat ik met de columns begin, ontdek ik dat lezers vaak vinden dat Smalhout, evenals de klassieke schoenmaker, zich bij zijn eigen leest dient te houden. 'Hij zou alleen een gefundeerde mening mogen hebben over zijn eigen vak, namelijk de geneeskunde. Maar daarin maken zijn critici een vergissing. Smalhout heeft als bevlogen arts zijn patiënten altijd benaderd als unieke individuen, die niet alleen bestaan uit een kwaal of een ziekte. Maar die een onverbrekelijke eenvoud vormen met hun persoonlijkheid, hun beroep, hun interesses, hun geloof en hun afkomst. En dan vertegenwoordigt zulk een patiënt een soort mini universum dat iedere keer weer een fascinerende ontmoeting oplevert. Op deze wijze verkreeg de arts Smalhout een uitermate brede kijk op onze samenleving.'

Telegraaf-journalist René Steenhorst is verantwoordelijk voor de samenstelling van dit boek. Dat heeft hij al vaker gedaan, dus ik ga er vanuit dat Steenhorst mij echt pareltjes van columns voorschotelt. Helaas valt Na ons de Zondvloed mij een beetje tegen. Misschien ligt de serieuze toon van professor Smalhout me gewoon niet of heeft het te maken met het oude nieuws. In deze bundel duiken we terug in het verleden, maar hoever precies dat moet je als lezer zelf raden. Waar in andere boeken de publicatiedatum vaak wordt vermeld, is dat dit keer helaas niet het geval.

Wat ik wel goed aan dit boek vind, is de perfect gekozen titel. Na ons de Zondvloed slaat namelijk op de achteloosheid van onze overheid die blind lijkt te zijn voor alles wat onze samenleving in de naaste toekomst bedreigt en die bestuurlijk slechts schijnt te leven in het hier en het nu. Aan die boodschap merk je natuurlijk al dat dit geen luchtig boek is om bij weg te dromen. Nee, Smalhout heeft het echt over de harde realiteit. Zijn meningen onderbouwt hij met allerlei bronnen. In zijn columns kom je dan ook veel verwijzingen en ISBN-nummers tegen. Ideaal natuurlijk voor de mensen die nog meer serieuze stuff willen lezen, maar niets voor mij.

Nee, het werk van professor Smalhout lijkt niet aan mij besteed. Mocht je wel een liefhebber van zijn columns zijn, dan is dit zeker een aanrader. Voor ¤ 9,95 heb je 'm al in huis en kun je genieten van 46 columns.

Prof. Dr. Bob Smalhout
Na ons de zondvloed
192 bladzijde
Uitgeverij: House of Knowledge
ISBN: 9789085104100