We Will Rock You rockt!

Vrije tijd door Marlies

We Will Rock You is één van de meest besproken musicals van dit moment. En dat kan ook niet anders met zo'n cast: Pia Douwes, John Vooijs, Marjolein Teepen, Floortje Smit, en zo kunnen we nog wel een aantal klinkende namen opnoemen. Tel daarbij op dat de musical wereldwijd al zo'n tien miljoen bezoekers trok én dat alle muziek van één van dé bands van de vorige eeuw komt: dan is het niet zo vreemd dat erover wordt gesproken.

Killer Queen
De sceptici hebben het er al maanden over: de fenomenale muziek van Queen vertaald naar zo'n kneuterige Nederlandse musical? Kansloos! En eerlijk is eerlijk: ook ik neigde een beetje naar die houding. Toch ben ik blij dat ik de musical een kans heb gegeven. Want -gelukkig- worden veel van de nummers in het Engels gezongen: het origineel dus. Geen tenenkrommende Hollandse teksten, maar gewoon ouderwets meezingen.

Wat zeg ik? Meezingen? Meebrullen kun je beter zeggen! De hele musical is erop ingericht om het publiek te laten delen in de actie. Waar andere musicals echt op het podium staan, komt We Will Rock You naar je toe. Op alle mogelijke manieren word je bij het stuk betrokken: flitsende lampen (zonnebril op!), dansende mensen en natuurlijk de muziek.

Het verhaal
De musical speelt in een wereld 300 jaar in de toekomst waar door mensen gemaakte muziek, op echte instrumenten dus, verboden is en waar alleen digitaal geproduceerde muziek is toegestaan. De jongen Galileo (John Vooijs) komt hiertegen in opstand en wordt bijgestaan door een groep 'Bohemians'. Het stuk is geschreven door de Britse komiek Ben Elton in samenwerking met Queen-leden Brian May en Roger Taylor.

We kunnen kort zijn: het verhaal is slecht. Heel, heel slecht. Er valt amper een touw aan vast te knopen en eventuele diepgang is ver te zoeken. Er wordt naar een eind toegewerkt dat zo tegenvalt dat het bijna lachwekkend is. Maar het is niet erg: de spelers redden de musical. Marjolein Teepen is briljant goed: je kunt zien dat ze enorm gegroeid is sinds Op Zoek Naar Evita. Was ze eerder nog een meisje dat niet helemaal overtuigd was van haar eigen talent, nu spettert ze van het podium af. Ze steelt letterlijk de show, zij is degene die de hele handel draagt. Samen met John Vooijs, want ook hij heeft het 'eeuwige nummer twee-imago' van zich afgeschud en staat te rocken als geen ander.

Hysterische Pavlov-reacties
Wij waren niet de enigen die totaal werden meegesleurd in al dat Queen-geweld. Het hele publiek stond mee te swingen. Eén jongedame was zelfs zo enthousiast dat ze haar T-shirt uittrok en in beha stond te springen! Al vermoeden wij dat ze een collega was van het fantastisch presterende stel op het podium: ze kende de dansjes al. Elke noot was een feest van herkenning en elk woord werd meegezongen. En, of je nu wilde of niet, bij We Will Rock You stampte, klapte en joelde iedereen mee. Er was geen ontkomen aan.

Ondanks het verhaal is deze musical dus wel een aanrader. Want het is altijd fijn om goede muziek die live wordt uitgevoerd te horen op zo'n manier dat je oren je bedanken na afloop. Fenomenaal dus. Ga en geniet!

Voor meer info en kaartverkoop, zie www.musicals.nl.