Interview: John Vooijs

Media door Marlies

Na jaren keihard werken is het je gelukt: een eigen hoofdrol in een musical. Is het waar je op hoopte? Of is er voor jouw gevoel weinig anders? Lachend zegt John: "Van hard werken is nog nooit iemand ziek geworden, zegt m'n vader altijd. Dan waardeer je het des te meer. De afgelopen jaren heb ik natuurlijk al aardig wat kunnen snoepen van een aantal (hoofd)rollen. Ik wist dus wat me te wachten stond. Dat ik nu uitgerekend in deze show de hoofdrol heb, is wel een grote wens die uitkomt. Het is de perfecte mix van musicaltheater en een vet rockconcert."

John blijkt al jaren fan te zijn van Queen. Deze musical is hem echt op het lijf geschreven. "Queen is voor mij een van de meest bijzondere bands aller tijden. Ze hebben zulke mooie dingen gemaakt. Als klein jochie ging ik helemaal uit mijn dak op die heerlijk vette gitaarklanken. Ze waren vernieuwend en ontzettend charismatisch; hit na hit schreven ze. Een groep supertalenten die onnavolgbaar zijn op het gebied van muziek. Ik geniet elke dag van de show en vind het echt een voorrecht om deze rol te mogen spelen!"

En dat is niet het enige. John mocht zelfs zijn jeugdhelden ontmoeten: bandleden Roger Taylor en Brian May. Laaiend enthousiast is John daarover: "Die ontmoeting was te gek! Zeker het moment dat Brian May live meespeelde tijdens de première en even contact zocht voordat hij de laatste noten aansloeg. Die vette knipoog staat in mijn geheugen gegrift."

John staat bijna dagelijks op het podium, een behoorlijk intensieve klus. Daarom moet hij in zo'n periode rekening houden met zijn gezondheid. "Het zwaarst vind ik altijd de repetitieperiode. Lange dagen met veel tekst, aanpassingen in scènes, fotoshoots, interviews en later de try-out periode (overdag repeteren en 's avonds een volledige show). Als je die periode heelhuids doorkomt en zorgt dat je gezond blijft, is er niets aan de hand. Niet stappen dus! En goed slapen en goed eten, dat is de beste voorbereiding."

Je hoort wel eens van acteurs die voor ze het podium opgaan persé de rode sok van hun vriendin moeten aaien. John doet niet aan opmerkelijke routines voor aanvang van een show. "Voor elke show doen we een fysieke en vocale warming-up. That's it! Ik ben totaal niet bijgelovig." John blijkt het bijgeloof ook niet nodig te hebben. Er gaat maar weinig mis achter en op het podium: "Het valt eigenlijk wel mee. Zo veel gaat er niet mis. Als er toch iets mis gaat is het weleens lastig om niet in de lach te schieten. Charly Luske, die Brit speelt, versprak zich laatst een keer en vroeg me of die 'Hoorden gewoon in m'n kop Woorden'. Dan kijk je elkaar aan en moet je even slikken voordat je verder gaat. Is juist leuk! Zo blijf je scherp."

De hoofdrolspelers van We Will Rock You zijn ter voorbereiding naar Londen gegaan om daar het stuk te zien. Daarnaast hebben ze maandenlang samen gerepeteerd en staan ze avond aan avond op het podium. Een hechte groep? John: "In het theater maak je samen een show. Dat betekent dat je als team direct een eindproduct aflevert waarvan het resultaat direct voelbaar is. Dat is iets heel bijzonders. Je kan daarom niet anders dan een goede, bijna familiare band opbouwen met elkaar. Je moet elkaar blind kunnen vertrouwen. Daarnaast zit je een behoorlijk lange tijd op elkaars lip. Het is dus handig als het gezellig blijft. Maar dat geldt niet alleen in het theater. Dat zou overal zo moeten zijn. Maar dat is maar een mening..."

We Will Rock You is te zien in het Beatrix Theater in Utrecht. Lees ook onze recensie!

Beeld: Roy Beusker