Bizarre verhalen van de straat

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Willem Koopman. Er zijn maar weinig Rotterdammers die deze 'held op rolschaatsen' niet kennen. Op zijn rolschaatsen of op zijn oude fiets is hij veel in het centrum van Rotterdam te vinden. Vooral op de Oude Binnenweg en langs de Maasboulevard, waar hij Rotterdam 'beschermt tegen de Romeinen'. Dat deze oude zwerver met fiets een bijzonder verleden heeft, weten niet veel mensen. Hij was ooit een veelbelovend wielrenner. Naar verluidt raakte hij door amfetamine-gebruik in een psychose en begon daardoor een zwerversbestaan. Het is een van de korte verhalen in het boek Van Miljonair tot Krantenjongen.

Afbeelding verwijderd door redactie

In het boek staan ook een aantal wat langere verhalen, met elk zeer bijzondere levensverhalen. Zo ook het bizarre verhaal van zakenman Tom Bergmeijer, die na een verschrikkelijk ongeluk in zijn gezicht verminkt raakt en zijn vreselijke pijnen probeert te bestrijden met heroïne, waardoor hij uiteindelijk alles verliest en op straat terecht komt.
Of het verhaal van Ludo Knel. Zijn zoon Andro was een veelbelovend voetballer, die in het bekende neergestorte vliegtuig zat met daarin het Kleurrijk Nederlands Elftal. Hierna ging het mis met Ludo en ook hij sloeg aan het zwerven.

Het boek sluit af met Peter Faber. Hij leefde lange tijd als dakloze, iets wat tot op heden nooit naar buiten is gekomen. Faber begon op zijn vijftiende met zwerven, na een geschiedenis van zware mishandeling door zowel zijn moeder als vader. Tweeënhalf jaar zwierf Faber door Amsterdam en sliep hij onder bruggen en in portieken. Een oude bekende die hem wees op een auditie voor een openluchttheater, heeft het leven van Faber een zwiep in een andere richting gegeven.

Het boek is geschreven door Sander de Kramer, die heel toepasselijk ooit hoofdredacteur was van de Straatkrant. Vrijwillig leefde hij een maand lang op straat, om te ondervinden wat zwervers doormaken. Na het lezen van het boek krijg je een heel ander beeld van zwervers. Veel verhalen in het boek zijn van mensen die de weg kwijt raakten na het verlies van een dierbare of buiten hun schuld al hun bezittingen kwijt raakten. Indrukwekkend, vaak ontroerend en uit het leven gegrepen. Het boek doet je beseffen dat voor iedereen de stap naar een bestaan op straat maar één stap verwijderd kan zijn.

Afbeelding verwijderd door redactie


Van miljonair tot krantenjongen
Sander de Kramer

Uitgeverij House of Knowledge
ISBN: 9789085104445