Gek of Geniaal?

Vrije tijd door Redactie Ze.nl
Dromen

Miranda groeide op in een ontwricht gezin: Haar moeder was handmodel en verliet het gezin toen haar dochter amper zes jaar was. Sindsdien voelt Miranda zich verantwoordelijk voor haar vader, die ze steevast bij zijn voornaam noemt. Op haar veertiende wordt hij opgenomen in de psychiatrische instelling en staat Miranda er helemaal alleen voor. Om de rekeningen te kunnen betalen, stopt ze met school en werkt ze hard bij McDonalds. Mede daardoor heeft ze geen vrienden. Haar meest waardevolle bezit is haar oude, vervallen ouderlijk huis en een gammele auto. Een vaatwasser is het enige waar Miranda over droomt. Charlie droomt over het vinden van een verloren schat en twijfelt aan zijn eigen bestaan. Hij heeft totaal geen besef van de tijd, weet niet precies hoe oud zijn dochter is of wat haar bezighoudt. Ook is het hem niet duidelijk waarom zijn dochter niet meer naar school gaat en hoe het komt dat zij geen vrienden heeft.

Werkelijkheid

De verschillen tussen vader en dochter zijn groot, maar hun liefde voor elkaar is groter. Het leven met Charlie als vader is een avontuur. Hij denkt dat de wereld er is om hem te entertainen en ziet niet dat Miranda haar best doet om in diezelfde wereld te overleven. Terwijl zij haar best doet om de eindjes aan elkaar te knopen, vertelt hij haar verhalen over naakte Chinezen die 's ochtends op het strand van Californië te vinden zijn. Verder raakt hij niet uitgepraat over een schat. Deze schat ligt volgens hem ergens bij hen in de buurt begraven. Hij heeft dat ontdekt tijdens zijn verblijf in de inrichting. Miranda ging er vanuit dat hij daar zat om beter te worden. Maar volgens haar is er nog steeds iets goed mis met haar vader. Toch ze ziet ook wel wat in het avontuur. Zij ziet het zoeken naar de schat als een spannend spel dat ze samen met haar vader kan spelen. Daarom besluit zij hem een laatste kans te gunnen om zijn droom na te jagen. Zo zal hij zelf kunnen zien dat hij niet in de werkelijkheid leeft.


Californië

Volgens de mythe, kan iedereen zich in Californië opnieuw uitvinden. Maar zoals we weten, heeft elke droom zijn prijs. King of California valt onder het genre comedy. Voor wie niet verder kijkt dan zijn neus lang is, zal deze film inderdaad een hedendaags sprookje zijn. Maar het verhaal heeft ook een veel diepere betekenis: het biedt ons een hoopgevende kijk op het moderne gezinsleven en the American dream. Michael Douglas speelt zijn rol zeer overtuigend en ook Evan Rachel Wood is in haar rol van 16-jarige uiterst geloofwaardig. De film staat bol van de zwarte humor. Behalve in de tekst, zit er ook veel symboliek in de beelden. Dit geeft het verhaal diepte en kleur en zet je zo aan het denken: is Charlie knettergek of juist geniaal?



King Of California
Mike Cahill

Met o.a. Michael Douglas, Evan Rachel Wood en Willis Burks
Speelduur: 101 minuten
Extra: The making of King of California
Adviesleeftijd: vanaf zes jaar
Bridge Entertainment Group