Zenuwslopend goede No Country For Old Men

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

John en Ethan Coen bereidden zich drie jaar voor op No Country For Old Men. Ze zochten naarstig naar het juiste script en speurden maandenlang naar de juiste acteurs. No Country For Old Men wordt nu al met zóveel nominaties en prijzen overladen dat de film op voorhand niet meer stuk kan. Maar is hij dat alles wel waard? Het antwoord is ja. De Coens zijn duidelijk in topvorm.

De film speelt zich af in een godverlaten gebied op de grens van de Verenigde Staten en Mexico. Hij begint al met een huiveringwekkende scène: Llewelyn Moss (Josh Brolin) die in the middle of nowhere bij toeval met een mislukte drugsdeal te maken krijgt. In de woestijn vindt hij tussen een groep neergeschoten dealers een koffer waarin - tot zijn grote verbazing - twee miljoen dollar in biljetten zit. Moss besluit het geld te houden met alle problemen die daaruit voortkomen. Hij krijgt namelijk te maken met de psychopatische seriemoordenaar Anton Chigurgh (Javier Bardem). Die is vastbesloten om zijn geld, koste wat het kost, terug te krijgen. Dat levert een uiterst spannende twee uur durende keiharde actiethriller op, waar je van het begin tot het einde in meegesleept wordt.



De Coens hebben voor de rollen stuk voor stuk topacteurs uitgezocht. Javier Bardem is ongeëvenaard in zijn rol van de meedogenloze Chigurgh die met zijn vreemde moordwapen iedereen die hij tegenkomt imponeert. Ook de rol van sheriff Ed Tom Bell (een glansrol van Tommy Lee Jones) is perfect gekozen naast die van Llewelyn Moss (een uitmuntende rol van nieuwkomer Josh Brolin). De Coen brothers leveren met No Country For Old Men een intrigerende, harde film af die terecht acht Oscarnominaties in de wacht sleepte.

No Country For Old Men
Regie: Ethan Coen, Joel Coen
Cast: Tommy Lee Jones, Javier Bardem, Josh Brolin, Woody Harrelson, Kelly McDonald
Speelduur: 122 minuten
Kijkwijzer: vanaf 16 jaar
Vanaf 14 februari in de bioscoop.