Ontmoet de familie Robinson in 2037

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Lewis, een 12-jarig jongetje met blond, omhoogstaand haar, woont al zo lang hij zich kan herinneren in een weeshuis. Hoewel hij uitermate slim is, lukt het hem niet om in de gunst te komen bij de potentiële adoptieouders. Vaak doordat hij zijn uitvindingen uitprobeert op de bezoekers. Zijn kamergenootje 'Goob' ziet het allemaal met lede ogen aan. Maar wat Lewis vooral bezighoudt, is waar hij nu eigenlijk vandaan komt. Hij denkt erachter te kunnen komen door een 'geheugenscanner' uit te vinden.

Op een uitvindingsbeurs van zijn school – waar Lewis zijn geheugenscanner presenteert – ontmoet Lewis Wilbur. Deze vreemde jongen komt uit de toekomst, zo zegt hij. Lewis is moeilijk te overtuigen. Maar als Wilbur hem in zijn ruimteschip duwt, begint het avontuur. Ze vliegen naar een bijna Duckstad-achtige omgeving waar uitvinder Cornelis Robinson de scepter zwaait met zijn briljante uitvindingen. Het is 2037.

Afbeelding verwijderd door redactie Afbeelding verwijderd door redactie Afbeelding verwijderd door redactie

Aan de wandel

Als het ruimteschip te pletter slaat, probeert Wilbur Lewis te overtuigen hem te repareren, omdat zijn ouders van niets mogen weten. Lewis gaat op eigen houtje aan de wandel in het opmerkelijke huis waar hij zich bevindt en ontmoet de aparte familie van Wilbur. Hij maakt kennis met onder andere Carl de huisrobot, oom Art de eigenzinnige pizzakoerier en opa Bud die altijd zijn tanden kwijt is en het liefst zijn kleren achterstevoren aan heeft. Lewis voelt voor het eerst in zijn leven hoe het is om deel uit te maken van een familie en wil eigenlijk niet meer terug naar het 'nu'. Maar hij moet het verleden veranderen om de toekomst te redden. Bad guy Bolhoedman moet worden uitgeschakeld – die heeft het namelijk op zijn geheugenscanner voorzien. Door vooruit te kijken (Disney's motto in deze film: Keep looking forward) en in zichzelf te blijven geloven slaagt zijn missie en ontdekt hij het geheim van zijn eigen afkomst.

Bonusmateriaal

Meet the Robinsons is geregisseerd door Stephen J. Anderson en losjes gebaseerd op het boek A Day with Wilbur Robinson van William Joyce. In bonusmateriaal op de dvd vertelt Anderson zijn klik met het verhaal. Zelf is hij ook geadopteerd en herkende zich daarom zeer in kleine Lewis. Daarnaast kun je gedelete scènes bekijken en hoor je van Anderson waarom ze niet in de film zitten. Ook bevat de dvd een familiespel.

Afbeelding verwijderd door redactie Afbeelding verwijderd door redactie Afbeelding verwijderd door redactie

Anderson zelf is een van de stemmen in de film: hij sprak de stem in van de Bolhoedman. Maar ook sterren als Angela Basset, Tom Selleck, Laurie Metcalf en Adam West brengen enkele karakters met hun stem tot leven. De muziek is gecomponeerd door Danny Elfman en singer/songwriter Rufus Wainwright. Vooral de zingende kikkers, vertolkt door Jamie Cullum, zijn fantastisch om te horen.

Traag

In het begin komt de film traag op gang en gebeurt er zo veel dat het – zeker voor kleine kinderen – lastig is om te volgen wat er nu eigenlijk gaande is. Er wordt te veel in de relatief korte tijd gestopt. Pas op de helft van de film heb je het gevoel dat je er echt in zit en dat is wel jammer. Maar de animaties zijn mooi, dat kun je wel aan Disney overlaten. Ook als animatiestudio Pixar niet het heft in handen heeft, zoals hier het geval is. De hilarische karakters zijn mooi vormgegeven en de – vaak humoristische – details maken dat het toch een film is die het goed zal doen. Een ware Disney-klassieker is de film echter niet.


Meet The Robinsons

Tijd: 91 minuten
Uitgebracht door Walt Disney Pictures
Adviesleeftijd: AL