Love In The Time of Cholera

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Wie het boek Love In The Times of Cholera gelezen heeft, zal beamen dat dit een van de mooiste boeken uit de Latijns-Amerikaanse literatuur is. Een broeierige, passionele liefdesgeschiedenis die door de Colombiaanse Nobelprijswinnaar Márquez op weergaloze wijze beschreven is. Als je het leest, word je meegezogen in het verhaal van het Cartagena van weleer, waar liefdes en passies ontluiken onder de brandende zon van de tropen.

Het verhaal speelt zich af rond de eeuwwisseling in het kustgebied van Colombia. Vanaf het moment dat Florentino de mooie Fermina ontmoet, wordt hij voor eeuwig verliefd. Het is een onmogelijke liefde, omdat Fermina's vader alles doet om het tweetal voorgoed uit elkaar te houden. Na meer dan een halve eeuw, waarin Fermina trouwt met een ander en Florentino een recordaantal affaires heeft, sterft Fermina's man en en komt het tweetal eindelijk samen.

Love in the time of Cholera

Om je aan zo'n bijzonder verhaal te wagen, moet je goed voorbereid zijn. Mike Newell probeerde het en koos voor een gemengde cast van latino's en Amerikanen. Javier Bardem (die we kennen van zijn veel sterkere rol in No Country for Old Men) speelt de rol van Florentino Ariza en Giovanna Mezzogiorno is Fermina Diaz. Andere acteurs die we tegenkomen zijn onder meer Benjamin Bratt en John Leguizamo.

De grote vraag is: waarom niet gekozen voor een Spaanstalige film in plaats van een film in gebroken Engels? Dat had de film zeker versterkt en beslist geloofwaardiger gemaakt. Ook is het buitengewoon jammer dat er niet meer aandacht is besteed aan het neerzetten van die speciale, broeierige Latijns-Amerikaanse sfeer die het boek juist zo rijk maakt. Okay, de landschapsopnamen zijn prachtig, maar maken toch niet waar niet wat je van zo'n mooi verhaal zou verwachten. Misschien had dit boek wel nooit verfilmd moeten worden?

Love in the time of Cholera

Love in the time of cholera
Speelduur: 139 minuten
Vanaf 21 februari in de bioscoop