Bridget Jones maar dan anders

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Het publieke debat over de integratie van allochtonen, de vraag of het feminisme is doorgeschoten, het drama van de dertigersdip, de mate waarin Jeroen Pauw all this and brains too is. Ebru Umars Burka's en Blahniks verscheen al in 2004, maar is nog steeds actueel.

'Ebru Umar is de vrouwelijke gebiedende wijs', zegt Uitgeverij Archipel over Burka's en Blahniks. 'Bridget Jones, maar dan anders. Echt', zegt Ebru over zichzelf in de column Zwanger. Et tu, Brute. Beide omschrijvingen kloppen, want Ebru Umar toont zich in haar columns een begenadigd commentator van hedendaagse politieke en maatschappelijke kwesties én een goedgebekte single die openhartig verslag doet van haar zoektocht naar de ideale man. In Burka's en Blahniks staan zowel ontroerende brieven aan haar moeder ('Hoe lang duurt een gebroken hart?') als venijnige betogen over het extremisme van Dyab Abou Jahjah, de Arabisch Europese Liga en gesluierde vrouwen. En Ebru schrijft even moeiteloos over een etentje met een foute man als over een CDA-bijeenkomst over 'Naar een nieuw patriottisme'.

Eén van de rode lijnen in het boek is de zoektocht naar 'meneer Umar'. Die zoektocht geeft - zoals iedere vrouwelijke single in Amsterdam zal weten - aanleiding tot sterke verhalen. Ebru Umar dist dan ook de nodige kleurrijke anekdotes op. Bijvoorbeeld over mannelijke dertigers met een vriendin die minimaal tien jaar jonger is ('Ebru, weet je wat het is, de seks is gewoon goed') en over een shopping spree in New York die eindigt in een tranendal, omdat bij thuiskomst blijkt dat in alle aangeschafte kledingstukken het label 'Made in Turkey' prijkt.

Maar misschien is Ebru Umar wel op haar best in de stukken waarin ze openhartig haar gevoelens - van mislukking, teleurstelling en wanhoop - verwoordt. Bijvoorbeeld in de brieven aan haar moeder, waarvan er in Burka's en Blahniks drie zijn opgenomen. 'Ik voel me supermislukt', schrijft ze over de huwelijksdag van haar zusje. 'Op m'n drieëndertigste zie ik er goed uit. Toch zo'n vijftien jaar te laat.' Bridget Jones had het niet beter kunnen zeggen.

Afbeelding verwijderd door redactie


Burka & Blahniks
Ebru Umar

157 bladzijden
Uitgeverij Archipel
ISBN: 9063051174/9789063051174