10 unieke souvenirtjes voor het thuisfront

Vrije tijd door Marleen_S
Laat die kitscherige troep maar lekker in dat Spaanse souvenirwinkeltje staan, want dit jaar kom jij met iets spectaculairs terug van vakantie. Geen plastic sneeuwbol of aardewerken asbak: let?s be creative!

 
Een bij aankomst al kapotte sleutelhanger, een enorm ordinaire I?m too sexy for my shirt-shirt en een ontstoken henna tattoo op je onderarm. Dat zijn nou niet bepaald de souvenirtjes die je graag meeneemt van de vakantie waar je zo enorm van hebt genoten. Nee, voor een herinnering waar je trots op kunt zijn, zijn Pinterest-waardige (lees: creatieve met een hoofdletter C) maatregelen nodig.
 


Muntenketting

Of een armband of enkelband, het maakt niet uit. Trek je deze zomer eropuit naar een exotisch land waar ze de euro niet kennen? Spaar je wisselgeld aan het einde van de rit op en perforeer er gaatjes in. Koop een mooi lint, draad of een stukje touw bij een souvenirwinkeltje en maak je eigen armband. Het resultaat wordt nog mooier als je muntjes van verschillende grootte, vormen en kleuren met elkaar combineert.
 
Ook als je ?gewoon? naar Griekenland gaat, kun je deze DIY makkelijk doen. Want bij ons prijkt - heel saai - Bea (of is het al Willem?) op de vijf eurocent, die van Duitsland heeft bijvoorbeeld een hele imponerende adelaar erop staan. Staat ook heel mooi.

Kookboek
Ga naar de plaatselijke boekwinkel en kijk wat voor mooie kookboeken ze in de etalage hebben staan. Ook al is het een taal waar je de ballen verstand van hebt, met een beetje vertaalmachine en plaatjes kijken kom je al een heel eind. Geen zin om een hele tekst te ontrafelen? Schrijf dan zelf een paar recepten op waar het water je van in de mond liep. Koop in het oord waar je verblijft een mooi notitieblokje waar je ze allemaal in kunt bewaren en bij thuiskomt kun je lekker aan de slag. Dan heb je de smaak van de zomer pas écht te pakken!
 
Schelpjes zoeken
We blijven even in de DIY's hangen. Vroeger kon je jezelf uren vermaken door langs de vloedlijn de mooiste schelpjes te verzamelen. Als je kapotgaat van verveling en je vriendin nog uren ligt te snurken op d?r strandbedje, kun jij mooi even een rondje lopen en ouderwets weer schelpjes zoeken.
 
De beste schelpen of steentjes zijn er die al een gaatje hebben aan de bovenkant. Koop een stukje touw of hergebruik een oude armband en rijg de schelpen eraan. Klaar ben je en je kan er nog weken na je vakantie van genieten.
 


Vondsten van het strand

Naast de gewone schelp en hier en daar wat wrakhout, vind je als je geluk hebt de mooiste dingen op het strand. Maak ?s avonds na het eten nog een wandelingetje en hang de strandjutter uit. Wat voor de één compleet waardeloos is, kan voor jou een geschenk uit de hemel zijn. Soort van.
 
Plaatselijke lekkernij
Het land waar je vakantie viert heeft vast wel een bepaalde lekkernij die heel typerend is. Zoals sangria in Spanje of chocolade in België. Sla op de laatste dag van je vakantie wat van deze lekkernijen in voor thuis. Bewaar ze in een mooie bijpassende trommel of kistje en neem heel af en toe, als de heimwee naar die zonovergoten vrije dagen te groot is, een stukje. Let wel op dat je iets koopt dat goed verpakt is en niet snel vergaat. Anders heb je er alsnog niets aan natuurlijk.

Handgemaakt
Elke toeristische trekpleister heeft straten vol souvenirwinkeltjes. En eigenlijk verkopen ze daar allemaal dezelfde troep die je thuis never nooit meer gebruikt. Ja zo?n magneet voor op de koelkast is nog wel leuk, maar al die andere meuk: wat moet je ermee?
 
Iets is pas speciaal als er a: weinig van is en b: veel liefde en energie in is gestoken. Handgemaakte gelukspoppetjes of een gebreid vestje van dat lieve oude omaatje op de markt bijvoorbeeld. Trek op vakantie wat dieper het oude gedeelte van het dorpje of de stad in en je komt de leukste rommelmarktjes en kraampjes tegen.
 


Vintage

Ga je op een soort shopvakantie waar elke winkel te vinden is die je in Nederland eigenlijk ook wel hebt? Speur voordat je op vakantie gaat het internet af naar leuke vintage winkels in de buurt van de plek waar je verblijft. Zoek ook gelijk uit hoe je er moet komen en wat voor soort spullen ze er verkopen en ga eens een middagje tussen de vintage pareltjes neuzen.
 
Potje zand
Regel het mooiste potje wat je kunt vinden en spoel hem goed schoon. Vul hem tijdens je vakantie met het zand van het plekje waar je graag zat (inclusief schelpjes!) en thuis heb je een mooi aandenken voor in de badkamer of vensterbank.
 
De geur van de zomer
Heb je dat ook dat als je terugkomt van vakantie en je na een paar maanden dezelfde shampoo weer gebruikt je weer even helemaal dat kriebelende zomergevoel terugkrijgt? Als het een lokale shampoo van je vakantieoord of een limited edition is, zorg dan dat je wat bewaart in een klein flesje. Kun je altijd even de zomer ruiken als het buiten met bakken uit de lucht valt.
 
Traditiegetrouw
Start dit jaar een traditie door vanaf nu elke vakantie hetzelfde mee terug naar huis te nemen. Verzamel deze spulletjes in een mooi kastje of een plakboek en later heb je een hele verzameling waar je met een glimlach op terug kunt kijken!

Wat neem jij mee terug als souvenir van vakantie?

Bron: Weheartit